По азиската финансиска криза во 1999 година, владините претставници од 20-те најголеми светски економии одлучија да се состанат неформално за да ја координираат трговската политика. Така започна Г20.

Заедно, блокот сочинува повеќе од 85% од светската економија и е заслужен за обединета политичка акција како одговор на светските настани.

Сепак, и покрај оваа заедничка припадност, оваа група сè уште ја сочинуваат фундаментално различни економии со различни политики кон деловните субјекти.

Во следната инфографика погледнете ги земјите од Г-20 според нивните главни даночни стапки на корпоративниот сектор. Податоците се добиени од Trading Economics, во јуни 2024 година. Податоците за ЕУ ​​и Африканската унија (и двете членки на Г20) не се вклучени.

 

 

Извор: Visualcapitalist.com

Аргентина и Индија имаат највисоки стапки на корпоративни даноци од 35 отсто во Г20.

Сепак, и двете земји имаат прогресивна даночна скала, така што оваа бројка може да важи само за помала подгрупа на фирми. За странските компании „со седиште“ во Индија, стапката се искачува на над 40 отсто.

Интересно е тоа што земјите од БРИКС покриваат спектар на корпоративни даночни стапки. Почнувајќи од највисокото (Индија, Бразил) до средното (Јужна Африка, Кина) до најниското (Русија).

Од друга страна, повеќето од кластерите Г7 се во средните опсези (24–30%), со најголемо отстапување во Јапонија (31%) и најмал исклучок во САД (21%).

Всушност, по Саудиска Арабија и Русија (20%), САД ја имаат третата најниска стапка на корпоративни даноци од која било економија на Г20.

Ова не беше секогаш случај. Даночниот закон на Трамп од 2018 година беше најголемата даночна реформа во последните три децении, од која дел ја намалија даночната стапка од 35% на 21%.