Вредноста на биткоинот накратко го надмина нивото од 24.000 долари, а вкупната пазарна капитализација на криптото скокна за речиси 4% откако претседателот на Федералните резерви на Соединетите држави Џером Пауел посочи дека инфлацијата почнала да се забавува во најголемата светска економија.

„Сега можеме да кажеме, мислам за прв пат, дека процесот на дезинфлација започна… го гледаме навистина во цените на суровините“, рече Пауел за време на брифингот за медиуми на 1 февруари по објавувањето на зголемување на каматните стапки од 25 базични поени.

Зголемувањето на стапката и забелешките на Пауел се чини дека поминаа добро со крипто-пазарите, кои се тргуваа настрана пред говорот, но забележаа пораст на пазарната капитализација за повеќе од 40 милијарди долари неколку часа по објавувањето.

Глобалната пазарна капитализација на крипто сега изнесува 1,09 трилиони долари, што е за 3,88% повеќе од претходниот ден, според најновите податоци на Coinmarketcap.

Во меѓувреме, биткоинот го проби нивото од 24.000 долари за прв пат во 2023 година, достигнувајќи 24.161,27 долари според Coinmarketcap.