Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на САД (ДИК) во четвртокот рече дека на пазарот на криптовалути му треба повеќе регулација, и во врска со тоа тој побара од Конгресот да создаде регулаторна рамка.

“Во моментов, берзата што тргува со овие криптовалути нема регулаторна рамка ниту во ДИК или во друга сестринска агенција или во Комисијата за тргување со фјучерси на стоки (CFTC). Таквата регулаторна рамка може да инспирира поголема доверба. Во моментов нема регулатор на пазарот. Околу криптовалутите и така, всушност нема заштита за да се профитира од измама или манипулација “, рече шефот на ДИК Гери Генслер за време на виртуелното сослушување што го одржа Комитетот за финансиски услуги на Претставничкиот дом.

Претходно оваа недела, министерката за финансии Џенет Јелен исто така призна дека Соединетите држави немаат „соодветна“ регулаторна рамка за криптовалутите и дека ова е тема што треба да се разгледа.

„Всушност, ние немаме соодветна регулаторна рамка за справување со различните проблеми што ги имаат крипто-валутите“, рече Јелен на настанот организиран од „Волстрит журнал“.