Трите компании за парно греење во Скопје бараат поскапување на цената. Во барањата доставени до Регуларорна комисија се бара поскапувањето да почне од 1 август. Најголемо поскапување на цената на парното бара ЕСМ Енергетика или т.н. железарско парно и тоа 64.79 отсто. Скопје Север бара за 15,54 отсто поскапи сметки, додека БЕГ бара најмало покачување 1,82%.

Од Регулаторната комисија велат дека за барањето за поскапување на парното ќе одлучат на 29 јули.

Во моментов, цената на природниот гас на светските берзи бележи значителен раст за повеќе од 50% во однос на цената на гасот лани кога се носеше одлуката за цената на парното. Практично, летната цена на природниот гас е повисока од зимската цена во 2020.

Во Скопје на парно се греат околу 60.000 домаќинства.