Грчката економија постигна раст во 2017 година по речиси една деценија пад, иако стапката на раст е пониска од очекуваната. Националната статистичка служба Елстат соопшти дека растот на годишна основа изнесува 1,4 проценти, пониско од очекувањата на Министерството за финансии за раст од 1,6 проценти.