До крајот на годинава ќе биде објавен конкурс за млади претприемачи кои сакаат да почнат сопствен бизнис. Најдобрите пет ќе добијат по 4.000 евра.

Ова го предвидува регионалниот проект „Балканско-медитерански центар за иновации и претприемништво“ во кој освен Македонија, се вклучени и Бугарија, Грција, Албанија и Кипар.

 

 

Како што изјави денеска проект менаџерот Александар Филиповски, избраните најдобри и најиновативни на конкурсот, од почетокот до средината на 2019 година ќе поминат интензивен циклус обуки и менторирања кој ќе финишира во јуни со доделување на грантовите.

Таргет огласи со кои може да се аплицира се туризам, културно наследство, информациски технологии, животна средина, екологија и агробизнис.

Согласно проектот, отворена ќе биде и веб школа што ќе ги научи младите претприемачи на водење бизнис преку тренинг материјали, курсеви, видеа и други останати корисни алатки.