Новата американска администрација може да поправи голем дел од штетите направени досега, а алтернативата – Кина и јуанот, не се сметаат за особено сигурни.

Мрачните прогнози за доларот се во мода. Широкиот индекс, кој го зема предвид движењето на зелените банкноти кон кошницата со валути, падна за околу 10% од средината на март. Повеќето банки и аналитичари очекуваат трендот да продолжи, а некои предвидуваат дека курсот на американската валута може да падне за 20% или повеќе во 2021 година.

Постојат четири аргументи зошто доларот ќе поевтини, напиша Бери Ајхенгрин, професор по економија и политички науки на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, во анализата за ФТ. Прво, како водечка резервна валута во светот, доларот зајакнува со зголемувањето на несигурноста, како што се случи во март. Сега, со објавувањето на првите вакцини за коронавирусот, најлошото од неизвесноста е веројатно зад нас.

Се разбира, може да има одредена преостаната несигурност во врска со производството, дистрибуцијата и прифаќањето на вакцините, но тоа сигурно нема да биде доволно за да се оправда натамошниот пад на доларот за 20 проценти.

Второ, квантитативното олеснување продолжува за Федералните резерви на САД, кој беше поагресивен од другите централни банки во проширувањето на билансот на состојба. Сепак, овие други централни банки не одговорија. Особено, ЕЦБ се чини дека не сака да ја прифати дополнителната јачина на еврото и сигнализира дека ќе дејствува за да се запре апрецијацијата на валутата.

Трето, Америка има дефицит и во буџетот и во тековната сметка. Овие дефицити мора да бидат финансирани со увоз на капитал. Привлекувањето на ова надворешно финансирање бара да се направат американските средства попривлечни со амортизација на доларот.

Ова, се разбира, е иста хипотеза за „двоен дефицит“ широко користена пред финансиската криза од оние кои предвидуваа пад на доларот. Американската валута тогаш не пропадна и има добра причина да се сомневате дека сега ќе пропадне.

Се разбира, американската влада најверојатно ќе продолжи да известува за дефицит, барем колку што може да се предвиди. Бидејќи јавниот сектор заштедува помалку, тековната сметка на САД, што е разлика помеѓу инвестициите и заштедите, ќе влезе во длабок дефицит, а другите работи се еднакви.

Проблемот е што другите услови не се еднакви. Заштедите на американската влада можеби паднаа, но приватните заштеди растат. Дел од ова зголемување се должи на привремената блокада – тешко е да се помине во празниците добро додека сте во карантин. Сепак, веројатно ќе останат и другите околности. Американските домаќинства се потсетија на несоодветната заштеда на претпазливост. Неможноста да се плати киријата по само четири недели без работа е повик за будење.

Ова го знаеме од историјата. Заштедите во САД се зголемија и останаа високи како резултат на депресијата. Луѓето кои ја доживеале оваа разорна епизода од прва рака остануваат финансиски и економски поконзервативни во текот на целиот живот. Ковид-19 може да има сличен ефект.

Инвестициите исто така ќе бидат засегнати. Големите инвестициски проекти ќе останат во мирување сè додека компаниите немаат појасна слика за постпандемискиот пејзаж. Дали деловните субјекти ќе бидат подготвени да инвестираат во градски деловен простор, деловни хотели или големи авиони пред да сфатат колку е траен преминот кон работа од дома? Дури и ако нивоата на заштеди во САД останат ниски, инвестициите може да бидат ниски во текот на повеќегодишниот хоризонт, важни за предвидувањата на валутите.
Очигледно, девизните пазари не ги зедоа предвид овие точки, но другите учесници на пазарот очигледно ги зедоа предвид. Доколку постоеше постојан пад на домашните заштеди и раното закрепнување на инвестициите, тогаш ќе забележевме нагло зголемување на каматните стапки и инфлацијата. Сепак, има само многу скромни движења во оваа насока.

Четврто, се тврди дека крајот на американската геополитичка доминација неизбежно претскажува пад на доларот. Глобалната хегемонија на Америка по Втората светска војна е важна основа за статусот на доларот како водечка валута во светот. Оваа доминација сега е доведена во прашање поради непостојаниот унилатерализам на претседателот Доналд Трамп. Другите земји гледаат на Соединетите Држави како уништена демократија и несигурен партнер. Во исто време, Кина и јуанот се позиционираат како алтернативи.

Иако има одредена вистина за сето ова, новата администрација на претседателот eо Бајден може да поправи дел од штетата со повторно вклучување во американскиот мултилатерализам и партнерите. Покрај тоа, на Кина и јуанот им претстои долг пат за да ги уверат странските инвеститори. Заплената на имотот на политичките неистомисленици сигурно нема да поттикне побрзо усвојување на јуанот на светската сцена.

Предвидувањето на девизниот курс можеби е глупа игра, но од сите овие причини, би било глупаво да се обложувате на континуиран пад на доларот.