Многу работи се сменија во светот на биткоинското рударство. Користењето на компјутерите за генерирање на Bitcoin стана глобален бизнис. За жал за рудари на домашен терен, веќе не е профитабилно да го прават тоа. Без пристап до евтина електрична енергија, повеќето ентузијасти крварат пари лево, десно и во центар.

LBN Bitcoin Mining Profitability Concerns

 

Моменталната состојба на биткоинското рударство

Во теорија, секој во светот може да го копа Биткоинот со неговиот компјутер. Колку е помоќен хардверот, толку е подобра шансата за успех. Со приклучување кон рударскиот базен, компјутерската моќ може да биде комплетна и соодветно да се распределуваат наградите. Концептот сè уште постои, но стапката на профитабилност кажува загрижувачка приказна. Биткоинското рударство во домот е, за повеќето луѓе, е бескорисно во денешницата.

Неколку фактори влијаат врз овој развој. Од една страна, постои зголемување на Биткоин рударскиот хашрејт. Повеќе рудари од целиот свет учествуваат во овој бизнис модел во споредба со пред пет години. Дополнително, повеќе рудари резултираа со развивање на конкурентен хардвер. ASICs се многу помоќни од обичните компјутери. Тие, исто така, служат за една цел: ископување на Биткоин што е можно поефикасно.

Второ, цената на електричната енергија. Потрошувачите немаат корист од најниските цени на електричната енергија во повеќето земји. Како такви, тие треба да генерираат повеќе bitcoins за да ги неутрализираат трошоците за рударството. Во овој момент зенит на блоковите, тоа веќе не е можно. Аналитичката фирма Диар потврдува дека и не постои непосредно подобрување на повидок.

 

 

Институционалните компании ја преземат контролата

Еден од најголемите стравови е дека биткоинското рударство ќе стане централизирано. Помалку лица ќе придонесат за поголем дел од хардверот. Како такви, тие можат да вршат одреден степен на контрола врз мрежата, особено кога се случува ова во дослух со инсајдерски информации од берзите. До денес, ова не беше проблем, но заканата сè уште останува на место. Големите фирми ги поставуваат своите биткоински рударски операции во региони каде што е има евтина струја.

Во споредба со домашните рудари, овие компании можат да одржат пристоен профит. Потрошувачите плаќаат повеќе за електрична енергија отколку што заработуваат од рударството на Биткоин дома. Тоа е делумно поради намалената вредност на БТК. Ако пазарот скока, овие статистики може да изгледаат многу поинаку. Падот на цените на биткоинот не го олеснува животот за поголемите рударски компании.

Покрај тоа, тие компании се соочуваат со покачување на цените на електричната енергија. Бројни региони додаваат посебна тарифа за рударски операции со биткоин. Тоа е уште еден пример за тоа како се прават големи пари за да се размислува за биткоинско рударско вложување. За ентузијастите во домот, ерата на БТК рударството полека доаѓа до крај. Освен ако вредноста на Bitcoin не се зголеми, нема да има никаква корист од истражувањето на оваа опција.