Крахот на пазарот на криптовалути однесе уште една жртва. „Со оглед на неодамнешните индустриски и регулаторни случувања, Силвергејт верува дека уредното прекинување на работењето на банката и доброволната ликвидација се најдобриот начин напред“, се вели во соопштението во средата.

Планот на банката вклучува „целосна отплата на сите депозити“, се вели во соопштението, пренесува Инвеститор.ме.

Колапсот на Силвергејт е редок пример за прелевање на нестабилноста на криптовалутите во мејнстрим банкарскиот систем, според Си-Ен-Ен. Банката е традиционален, федерално осигурен заемодавач кој се позиционираше како порта кон просторот за дигитални средства.

„Сепак, засега се чини дека постои мал ризик превирањата на Силвергејт да се прошират на други банки“, рече Дејв Вајсбергер, извршен директор на КоинРутс, алгоритамска платформа за тргување.

„Проблемите со кои се соочи Силвергејт беа првенствено резултат на помалку од адекватно управување со ризикот, особено прекумерното потпирање на флуктуирачките краткорочни депозити додека се задолжуваа или инвестираа подолго време“, рече тој.

„Ова не е како колапсот на FTX, каде што инвеститорите ги загубија своите депозити, туку, напротив, уредно распуштање“.

Сепак, колапсот на Силвергејт е последниот во низата неуспеси меѓу истакнатите компании за криптовалути, поттикнувајќи повици за поголема регулација на дигиталните средства, пренесува Каматица.