Кредитирањето на компаниите во еврозоната продолжи да се слабее две години по ред, и во јануари, како и на крајот на 2019 година, покажаа податоците од Европската централна банка (ЕЦБ) во четвртокот.

Во првиот месец од 2020 година, заемите кон компаниите од областа на примената на заедничката европска валута се зголемија за 3,2 проценти во однос на истиот период лани, како и во декември 2019 година.

Кредитирањето на граѓаните се зголеми за 3,7 проценти, најсилно од декември 2008 година. Во декември 2019 година, заемите на физички лица се зголемија за 3,6 проценти.

Кредитирањето во еврозоната значително забави во изминатите две години, како резултат на трговската војна и рецесијата во индустријата. Нејзини главни столбови се секторот услуги и лична потрошувачка, поткрепени со вработување, што покажува дека домаќинствата сè уште се во голема мерка имуни на економските падови.

Исто така, ЕЦБ исто така објави дека циркулацијата на монетарниот агрегат М3 во зоната на еврото, за која многумина сметаат дека е сигурен предвесник на дејноста во наредниот период, се зголеми за 5,2 проценти во јануари. Минатиот декември се зголеми за 4,9 проценти.