Коментарите на Иан Меклод, од Томас Крун Арт, водечка светска арт-технолошка агенција која ја основал со познатиот дилер на уметност, Стивен Хаус, како втора најголема криптовалентност во светот по пазарно ограничување, во последниве неколку недели беше тешко погодена со големите продажби.

Биткоин – најголемата дигитална валута – исто така беше во опаѓање, но се враќаше побрзо од најблискиот конкурент.

Всушност, оваа година Етериум се сруши за 85 проценти.

Сепак, Ethereum се поврати на крајот од минатата недела, скокајќи скоро 14 отсто по нејзиното најново нурнување, повторно се тргуваше за 10 отсто пониско во последните 24 часа.

Што се случува? И што е иднината за Ethereum?

Г-дин Меклод забележува: “Турбуленцијата е редовна, а понекогаш и добредојдена, карактеристика на крипто-секторот. Затоа, порастот на Ethereum беше, и е неизбежен.

“Но, не само што мислиме дека ќе се зголеми значително пред крајот на 2018 година, верувам дека во подолг временски период значително ќе ја засили доминацијата над Биткоин.

“Всушност, мислам дека можеме да очекуваме Биткоин да изгуби 50 отсто од уделот на пазарот на крипто-валути на Ethereum, нејзиниот најблизок ривал, во рок од пет години”.

Зошто е толку сигурен?

“Едноставно, Ethereum нуди повеќе употреби и решенија од Биткоин, и е поддржан со супериорна технологија на блокирање”, вели г-дин Меклод.

“Ова е причината зошто ние го користиме блокченот на Ethereum во нашата уметничка деловна активност. Тоа ни овозможи да создадеме систем за користење на уметнички дела како буквална продавница со вредност; станува паричник за криптовредности.

“Исто така, решава прашања за автентичноста и потеклото – неопходни во светот на уметноста. Сите наши уметнички дела се најавени на блокченот на Ethereum со единствен договор со “smART”.

Минатиот месец Стефан Хаус објасни: “Со користење на оваа најсовремена технологија, уметничкиот свет може да искорени еден од најголемите и најскапите проблеми – фалсификување – и може да ги заштити уметниците, галериите и приватните сопственици и колектори”.

Иан Меклојд заклучува: “Додека таму ќе продолжат да бидат врвови и корита на поширокиот пазар на криптовалентност, поради нејзините вродени силни суштински вредности, Ethereum постојано ќе се зголемува во вредноста во следните неколку години и пошироко.

“Доколку Биткоин не работи повеќе за да се справи со проблемите со приспособливост и ја подобрува технологијата на која работи, не можеме да видиме како може да го достигне Ethereum во текот на следните пет години или слично, кога крипто пазарот ќе биде уште попопуларен.

“Етерум е веќе светлосни години пред Биткоин во сè, освен цена – и овој јаз ќе стане сè поочигледен бидејќи се повеќе и повеќе инвеститори ќе скокнат во крипто”.