Потрошувачката на електрична енергија на биткоинот значително порасна од почетокот на годината во услови на благодарност на дигиталната валута и зголемен интерес за поширокиот пазар како целина.

Според „Stocklytics.com“, од почетокот на годината има зголемување на потрошувачката на електрична енергија за 104% поврзано со рударството на биткоин.

Процесот на ископување криптовалути вклучува решавање на сложени математички проблеми со моќни компјутери, а со тоа потврдување и додавање трансакции во децентрализираната книга што лежи во основата на токенот.

„Колку повеќе расте популарноста на биткоинот, толку повеќе рударите сакаат да профитираат од вредноста“, коментира аналитичарот на „Stocklytics“, Едит Ридс.

„Сега е императив да се постигне рамнотежа помеѓу придобивките од децентрализираните дигитални валути и влијанието врз животната средина од нивното создавање“, додаде таа.

Во рок од една година, вкупната потрошувачка на енергија поврзана со рударството на биткоин се зголеми од 67,36 терават часови на 137,68 терават часови. За споредба, енергијата потребна за една трансакција со биткоин може да напојува 474.389 трансакции со „VISA“. Дополнително, јаглеродниот отпечаток на овие трансакции е еквивалентен на 871.620 трансакции на „VISA“.

Во исто време, постојат и други статистики. Според „BanklessTimes.com“, акциите на компаниите за ископување биткоин се зголемени за дури 226% од година до денес, во споредба со околу 170% за самата криптовалута.

„Бумот на акциите во рударството ја сигнализира нивната важност во обликувањето на иднината на дигиталните средства. Ова е потврда за растечката важност и улогата на рударите во потврдувањето на крипто-трансакциите“, коментира Алис Литам, аналитичар на „BanklessTimes“.