Една од најголемите берзи на криптовалути во светот по обем на тргување, е со намера да ангажираат вработени во Азија и Европа и покрај зголемениот контролен надзор и падот на пазарот што ја забележа вредноста на падот на дигиталните средства.

Binance сака да ангажира за улоги во Сингапур 50 нови вработени во седиштето во Малта. Едногодишната компанија во моментов вработува речиси 300 луѓе во 39 земји и е насочена кон дополнителен персонал во операциите, усогласеноста и услугите на клиентите.

Проширувањето доаѓа дури и кога државниот обвинител на државата Њујорк, Барбара Андервуд, во вторникот изјави дека нејзината канцеларија им поднела предупредување на Binance и две други берзи, во Одделот за финансиски услуги на државата за можно повредување на регулативите за дигитална валута. Портпаролката на Binance одби да даде коментар за ова прашање.

“Нашата цел сега е да продолжиме да го развиваме екосистемот, не само за криптовалути, туку и за blockchain индустријата”, рече во интервјуто главниот финансиски директор на Binance Веи Џоу. “Следното подрачје на раст, покрај крипто-размената, е и преселба во Fiat”. Компанијата во моментов бара да се здобие со проекти во Fiat’s просторот, рече Џоу, одбивајќи да коментира понатаму.

Binance е еден од најбрзорастечките места за промет на криптовалутите, и покрај влошувањето на односите со властите во Јапонија и Хонг Конг. Американскиот јавен обвинител почна да бара 13 големи крипто пазари за детали за нивното работење, внатрешни контроли и заштитни мерки против манипулации и измами на пазарот, што кулминираше со пријавата до Одделот за финансиски услуги оваа недела.

Џоу рече дека берзата, исто така, планира да им овозможи на корисниците да ги заменат криптовалутите во сингапурски долар во текот на следните неколку месеци. Binance веќе отпочна размена на фиат-крипто во Уганда во јуни, и е во тек да започне еден во Сингапур кој ќе го поддржи Сингапурскиот долар, со тестирање почнуваат од оваа недела. Во моментов дозволува размена во швајцарски франк и евро во Лихтенштајн.

Водечките монети на пазарот претрпеа голем удар неодамна, при што Биткоин паднал дури 66 проценти од декемврискиот врв. Етереум сега е 85 отсто под својата цена во јануари, што претставува пад од 70 отсто досега оваа година.

И покрај брзиот раст на токените со кои се тргуваше на Binance, со 148 додадени во текот на изминатите 12 месеци и 381 парови на тргување, Џоу тврди дека берзата го одбива поголемиот дел од апликантите.

“Мислам дека е потешко да се влезе во Binance отколку да се стигне до Харвард и Стенфорд. Тоа е како помалку од 2 до 3 проценти стапка на прифаќање во однос на токените што ги бараме “, рече тој.

Binance потпиша договор во септември со Малташката берза за да започне нова дигитална размена за безбедносно тргување со токени.