Интересот за рударство и тргување со криптовалути во БиХ постојано расте, па затоа со ова се повеќе се занимаваат и пензионери, наставници, па дури и свештеници. Луѓето обично имаат околу две машини за копање и ги трошат како мал кварцен грејач, а многу од нив се греат на овие машини во текот на зимата.

Експертите од областа на криптовалутите изјавија дека во БиХ не постои законска регулатива која ја дефинира оваа област, но тоа не значи дека трговијата со оваа валута не подлежи на други законски прописи.

Основачот и директор на менувачницата BCX (Balkan Crypto Exchange) во Бања Лука, Никола Клак, вели дека работат на законодавство кое генерално се однесува на криптовалутите и нивното место во традиционалниот финансиски систем.

„Ова ќе се направи по моделот на Србија, за да се дефинира што е криптовалута, кои компании се занимаваат со тоа, кои се другите учесници“, изјави Клак за „Независне новине“ и додаде дека Законот за криптовалути треба да се најде на собраниската седница на крајот на оваа година.години.

Тој објасни дека тоа што нема закон за криптовалути не значи дека трговијата со оваа валута не подлежи на други законски прописи.

„Данокот на добивка од криптовалути се плаќа како данок на плата, не е конкретно дефиниран и нема причина да се дефинира поинаку. Нашата компанија која се занимава со посредување при продажба на криптовалути работи врз основа на Законот за трговија“, објасни Клак.

Тој посочи дека интересот на граѓаните за рударство и трговија со криптовалути е навистина голем и дека овој тренд во БиХ почнал пред пет до шест години.

„Како што растат цените и вредноста на криптовалутите, така расте и интересот на граѓаните, но и на компаниите и фирмите, како за копање, така и за складирање и продажба на криптовалути“, рече Клак, додавајќи дека овој тренд првично бил окарактеризиран како минлив и за кој само ИТ ентузијастите биле заинтересирани.

„Сепак, сега сме сведоци на повеќе луѓе кои учествуваат во него. „Сакам да кажам дека меѓу нашите клиенти имаме пензионери, учители, свештеници, но и даночник“, рече Клак.

На прашањето дали најавите на најголемите финансиски регулатори на Европската унија за забрана на клучните облици на ископување биткоин, бидејќи трошат големи количини електрична енергија, ќе влијаат на копањето во БиХ, Клак рече дека тој е мал пазар и дека не се копаат сите криптовалути на истиот извор на енергија.

„На некои копачи им е потешко да користат струја, а сега многу од нив се префрлаат на друг систем кој не троши струја. Биткоинот е најстарата и најпознатата криптовалута, која нема да може да се забрани, но може да се случи земјите кои немаат доволно инфраструктура за толку многу електрична енергија да ги протераат рударите да ископуваат во други земји“, рече Клак, додавајќи дека што се однесува до БиХ има неколку компании кои се посериозно се занимаваат со копање, но на глобално ниво тоа не е голем удел.

„Нашиот пазар е многу мал, покрај големиот интерес, тоа е и мала економија, каде луѓето обично имаат околу две машини за копање и ги трошат како мала кварценска греалка, а многу луѓе се греат на овие машини во текот на зимата“, посочува Клак.

Како што рече економскиот експерт Милош Грујиќ, потрошувачката на струја не е проблем се додека рударите редовно си ги плаќаат сметките.

„Кога големата светска финансиска власт ќе каже нешто за заштедата на енергија и енергетската ефикасност, тогаш цените на криптовалутите паѓаат. Ми се чини како намерно пуштање балон за некој да заработи“, вели Грујиќ, додавајќи дека интересот секогаш ќе има бидејќи е идеален за луѓе кои сакаат брзи пари.

„Секогаш кога ќе се појават нови вести, расте интересот за криптовалутите“, рече Грујиќ.

Кога станува збор за регулирање на пазарот на криптовалути во БиХ, Грујиќ рече дека е тешко да се зборува за пазарот на оваа валута само за една земја.