(Време за читање 7 минути)

2018 година, интернетот  е преполн со пораки, блогови, вести, можности за Биткоин и Криптовалути.

 

Криптовалутите се дел од нашиот секојдневен живот,  без разлика колку сакаме да ги игнорираме или да не зборуваме за нив, тоа е невозможно. Секое видео што е на Јутуб ,има реклама за некоја нова монета. Се повеќе и повеќе луѓе зборуваат за тоа секој ден.

Секој ден има вести за цените на Криптовалутите што одат нагоре и надолу, државите кои се обидуваат да стават регулации.

Криптовалутите се во нивниот зачеток и сите крипто валути се во фаза на развој.

Така, наместо да го игнорирате, зошто не научите малку повеќе за крипто валутите и за криптовиот свет, за утрешниот свет. Сакав да напишам кратка статија само за да ви кажам некои од основите за Криптовалутите, но невозможно е да се покријат дури и основите во една статија.

Затоа решив да ги разделам на неколкустатии, за да имате некои основни познавања за криптовалутите и нема да изгледате како да сте паднале од Марс кога луѓето околу вас ќе почнат да зборуваат за тоа . Првата статија е поделена на 5 теми:

 

 1. Што се Криптовалути ?
 2. На кој начин работаатКриптовалутите ?
 3. Како сеодредува вредноста на криптовалутите ?
 4. За што секористи Криптовалутата?
 5. Зошто Криптовалути?

 

 1. Што се Круптовалути?

 

 

Со едноставни зборови Криптовалутите се дигитални пари кадешто трансакциите се прават онлајн. Тоа е медиумска размена како и сите други валути, наменета само за размена на дигитални информации преку процес наречен криптографија. Постоеја неколку обиди во 90-тите, но сите тие пропаднаа поради различни причини. Првата успешна крипто валута Биткоин е направена  од Сатоши Накамотово 2009 година, и е опишана како меѓусебен трансфер (peertopeer)на електронски систем за пари.

 

 1. На кој начин работаат Криптовалутите?

 

Криптовалутите се целосно децентрализирани.  Децентрализираниот систем што го постави Сатоши Накамото ,значи дека мрежата се напојува од неговите корисници без трети лица, централна власт или среден човек. Значи ниту банката ниту владата немаат моќ над системот. Централизираниот систем е систем на двојно трошење. Тоа значи дека лицето троши два пати. Во овој традиционален начин постои доверлива трета страна – централен сервер кој води евиденција за состојбата и трансакциите. Во овој метод постои авторитет кој им контрола над вашите средства и лични детали.

Во децентрализирана мрежа како Биткоин и сите други Криптовалути ,секој човек треба да ја заврши оваа работа. И ова се прави преку технологијата Блокчејн – јавна книга (сметка) на сите трансакции што сеслучиле во рамките на мрежата ,кои се достапни за секого.

Пример: Криптовалутите како Биткоин имаат сопствена мрежа на корисници (членови). Секо јкорисник има евиденција за целосната историја на сите трансакции, како и за состојбата на секоја сметка. Трансакцијата вклучува каде корисникот A  дава одреден износ на Б и е потпишан со приватен клуч на А. Откако ќе биде потпишан, трансакцијата се емитува во мрежата. Оваа информација е испратена од еден корисник до сите корисници на мрежата. И оваа трансакција треба да биде потврдена. Потврдата значи се. Кога трансакцијата не е потврдена, таа има можност да биде хакирана или фалсификувана.

Кога трансакцијата е потврдена тогаш невозможно е да се пробие или да се промени, тоа е дел од постојаниот запис на Блокчејнот .

Ова значи дека Криптовалутите не се обезбедени од луѓе или доверлива трета страна, него тие се обезбедени со комплексни математички равенки. Таа е 100% безбедна и не може да биде компромитирана. Трансакцијата е потврдена од рудари, и ова е нивната работа во мрежата –  да се потврдат трансакционите информации во мрежата. За секоја завршена трансакција набљудувана од рударите, тие се наградени, на пример со Биткоин. Тоа значи дека рударите имаат голема улога во крипто системот.

–           Ајде да видеме што прават рударите?

Секој може да биде рудар. Рударите (работниците) се потребни поради децентрализираната мрежа, кадешто немаат овластување да делегираат задачи, а на Криптовалутитеим е потребен одреден систем за спречување на било каква злоупотреба. На пример, ако едно лице создаде илјадници корисници и шири лажни трансакции,веднаш ќе го наруши системот, така да секој ќе го дознае тоа лице кое ја праќа таа лажна трансакција. За да бидеш рудар, треба да решите Криптолошка загатка. А ако ја  решите оваа загатка, може  да создадете блок и да ја додадете во Блокчејнот . (повеќе за рудари и блокчеини во друга статија).

 

 1. Како се одредува вредноста на Криптовалутите?

 

Вредноста на Криптовалутите се одредуваво зависностод пазарот. Цената како и секој друг производ зависи од побарувачката и понудата. Што значи, ако повеќе луѓе бараат одредена валута, а понудата е помала тогаш вредноста се зголемува. Уште повеќе единици се копаат од страна на рударитеза протокот да биде балансиран.  Повеќето Криптовалути се со ограничен број.  На пример,  Биткоин издаде само 21 милион Биткоини ,така што количината на Биткоини се намалува со текот на времето, а последниотБиткоин треба да биде ископан во 2140 година. Ова објаснува зошто вредноста на Биткоин е поголема од другите Криптовалути.

 

 

 1. За што се користи Криптовалутата?

 

Криптовалутите може да се користат за многу различни нешта , бидејќи трансакциите се прават онлајн. Постојат три различни трансакции кои може да се направат кога се користат Криптовалутите:

 1. Тргување со Биткоин
 2. Лична потрошувачка
 3. Финансирање на толпата (CrowdFunding)

–        Тргувањето со Биткоин може да биде многу профитабилен за професионалци и почетници. Пазарот е сеуште нов и постојат многу трговски платформи каде што може да тргувате за себе, компании кои можат да тргуваат за вас за одреден надоместок. Доколк упоседувате Биткоин може да започнете со тргување веднаш. Бидејќи Биткоин не е рамна валута, тоа значи дека цената не е поврзана со економијата или со политиките на било која земја. За разлика од берзата нема официјална менувачница на Биткоин . Постојат стотици менувачници ширум светот кои работат 24 часа на ден.  Бидејќи нема официјална Биткоин Менувачница, цената не е официјална и валутата може да оди горе или долу многу брзо.

–        Второто нешто што можеда го направите со Биткоин да го користите за  лична потрошувачка. Секоја компанија која прифаќа Биткоин како платежно средство. Од автомобили до патни билети. Можете да погледнете на интернет кои компании го прифаќаат Биткоин за нивните плаќања и можете веднаш да започнете со купување.

–        Финансирање на толпата е место каде што можете да донирате пари. Постојат платформи со кои можете да донирате Биткоин, Лајткоин и други монети во зависност од платформата.  Исто така, многу од новите ПОМ (Почетна понуда за монета) се финансирани од толпата . Тие продаваат токени во претходна предпродажба (crowdsale) за да се соберат доволно пари за таа одредена монета да почне да функционира. Ова може да биде ризично, бидејќи има многу нови монети кои излегуваат секој ден. Значи треба да бидете свесни во која нова монета ќе ги инвестирате вашите пари.

 

 1. Зошто Криптовалути? 

Криптовалутите се сметаат за дигитално злато. Тие се иднината.

Прво за нивните револуционерни функции. Секогаш можете да имате контрола на вашата сметка и како функционира системот. А  ова се должи на децентрализацијата на мрежата на корисници, која води консензус за направените сметки и трансакции.  Ако ја споредите со физичка банкарска сметка која може да се промени и таа сметка е контролирана од луѓе кои не ги гледате и регулирано со правила што не ги познавате.

Второ, се нивните парични функции. Валутите се контролирани во снабдувањето, така што постои голема шанса дека вредноста на Криптовалутата ќе порасне со текот на времето.

Конечно, нивните трансакциски функции. Трансакцијата на Криптовалутите е брза и глобална. Сите трансакции се пропагираат веднаш во мрежата и тие се потврдуваат со минути. Бидејќи трансакциите се управувани од глобална мрежа на компјутери, и тие не ја земаат предвид вашата физичка локација. Можете да испраќате Криптовалути од едната страна на светот во друга за само неколку минути.

 

Ви благодарам што читавте.

Следетеме на Фејсбук: http://bit.ly/2zDUBpp

Регистрирајте се на мојот блог: https://darkokipariz.blogspot.com/