(Време за читање 6 минути)

Во претходните статии во врска со Биткоинот и криптовалутите повеќе се фокусирав на основите за Биткоин, Биткоин рударството, менувачниците, крипто паричниците …. Оваа статија е малку поразлична, од другите. Неодамна наидов на добар извештај и анализа од страна на Универзитетот “Риерсон” во врска со иднината на криптовалутите . Тие направија анализа и споредба од инвеститорска гледна точка, во врска со Биткоин и Етериум, двете водечки крипто валути во моментов. Во оваа статија сакам да споделам некои од деталите од тие анализи и што откриле.

Биткоин и Eтериум се доста турбулентни криптовалути, чија цел е да ја поттикнат блокчејн технологијата и нови иновации во бројни индустрии. Целта на Универзитетот беше да се анализира секоја криптовалута за да се развие идеална инвестициска стратегија која мора да се одржи пет години без дополнително тргување. Со цел да развијат идеална инвестициона стратегија, тие ги анализираа двете валути. Откако ги разгледаа квалитативните сличности и разлики помеѓу секоја валута, ги анализираа историските перформанси на двете и ги проценија нивните вредности со цел за да формираат петгодишна проекција. Тие побараа помош од страна на голем број професионалци во индустријата, кои им помогнаа во идентификувањето на највлијателните фактори за идната побарувачка на двете валути.

По мерењето на овие наоди, соодветен сооднос на инвестициите се покажал како 69:31 за Биткоин и Етереум, соодветно. Биткоин понудил повисока очекувана вредност во однос на Етериум.

 

Прво, да погледнеме малку од историски аспект:

Што се пари?

Откако нашите општества преминаа од економска размена (безготовински економски систем во кој услугите и стоките се тргуваат по договорени стапки), за користење на пари како размена, одредени индивидуалци измислиле системи кои овозможуваат рационални начини за размена на пари. Со цел да им се помогне на стоките и услугите да бидат соодветни, Аристотел пронашол  4 критериуми кои помагаат во условите што се сметаат за “добри пари”.

  • Валутата мора да биде издржлива
  • Мора да биде пренослива
  • Таа мора да биде делива
  • Таа мора да има вродена вредност

Во минатото најпосакуван медиум за размена беше златото, бидејќи златото  ги исполнуваше сите 4 критериуми. Како што растеа економиите и се зголемуваше побарувачката за медиум за размена, владите беа принудени да создадат подостапен медиум за размена што би можеле да ги контролираат и регулираат. Тогаш се појавија валутите. Овој медиум за размена е усвоен низ целиот свет, но тој доаѓа со свои сопствени проблеми.

Со цел да помогне во решавањето на некои од овие проблеми, криптовалутите почнаа да се појавуваат во 2009 година, користејќи технологија наречена блокчејн. Криптовалутата е дигитална валута која користи криптографија за безбедност. Додека блокчејнот конкретно се занимава со начинот на кој податоците се структурирани и го овозможува постоењето на децентрализирани дигитални книги, каде што самостојни организации не се во можност да извршат трансакции. Во моментов двете најшироко усвоени криптовалути се Биткоин и Етериум . Ако сакате да знаете повеќе за Криптовалутите и Блокчејнот,проверете ги моите статии на мојот блог.

Кандидати

Биткоин е најшироко позната и користена криптовалута во светот. Тековната пазарна капитализација е над 150 милијарди долари. Биткоин беше развиен од Сатоши Накамото строго како систем за електронско плаќање  и како решение за проблемот на двојно трошење. Биткоин е дизајниран првенствено да ја елиминира потребата од финансиски институции или доверливи трети лица. Биткоинот исто така ја елиминира можноста за измама, зголемување на ефикасноста и обезбедување објективен доказ за работа со гарантирана валидност и безбедност во секоја трансакција (Nakamoto 2008). Биткоин контролата  е уникатна и овозможува безбедни и конзистентни трансакции без значително задоцнување.

Главната точка на диференцијацијата на Етериум е способноста да се искористи примената на паметни договори во неговиот код. Вредноста на Етериумот растеше со многу поголема стапка во текот на изминатата година. Етериум има вкупна пазарна капитализација од само околу 20% од Биткоин . Вредноста на Eтериумот е во голема мера поттикната од зголемената корисност и способноста за евентуално отстранување на вмешаноста на трети страни во одредувањето на договорните обврски. Етериум верува дека, се додека нештото биде кодирано правилно, паметните договори на Eтериум се со неограничена корист.

 

 

 

И Етер и Биткоин се копаат со решавање на комплексни математички проблеми. Дополнително, како што се копаат повеќе блокови, тешкотијата за  да се пронајдат нови блокови расте во двата случаи.

Споредба: Биткоин во моментов е подобро позициониран да поткрепи и да биде инкорпориран во нови иновации што се случуваат во многу индустрии, додека Eтериум се обидува да ги воведе иновациите.Етериум има поголем ризик да биде нарушен, бидејќи нивната мрежа е главен двигател на вредноста (Додека Етер валутата едноставно ја движи мрежата). Оваа мрежа која прифаќа иновации, дозволува Етериум да биде нарушен од страна на идните учесници кои бараат да се надградат на постојните рамки на мрежата. Биткоин е во голема мера побезбеден од оваа закана од нови учесници. Главната цел на Биткоин  да делува како дигитална валута е ефективно остварена, каде што идните иновативни мрежи можат да го користат Биткоин како основно средство за плаќање.

Биткоин Eтериум
Експлицитна ниша на пазарот, ограничен опсег на употреба

Пошироко прифатена, поткрепува иновации

Користење на паметни договори ,

драматичен раст, иноваторски двигател,

блокчејн 2.0

Заеднички карактеристики

Криптовалути, анонимни, нема потреба од доверба, блоковите се копаат со зголемување на тешкотии, основна употреба на блокчеин технологија

 

Дали историјата ќе се повтори?

Користењето на историски податоци за предвидување на вредноста на Биткоин и Етериум во последните пет години се покажа како многу тешкa, бидејќи немаше доволно податоци за да се проектираат идни цени со самодоверба. При разгледување на трендовите во двете групи на цените, прогнозата за Биткоин за 5 години е раст од 2250 долари, што претставува раст од 301%, додека прогнозираната вредност на Етериум е предвидена за 88 долари, што претставува раст од 634%. Двете вредности претставуваат апсолутно неверојатни стапки на раст поради драматичниот раст поттикнат од возбуда и усвојување во раната фаза на животниот циклус. Секако, ова се само предвидувања. Ние бевме сведоци во 2017 година каде Биткоинот доживеа раст од 2000 долари за неколку месеци да достигне 20000 долари. Цената многу брзо се намали по овој неприроден раст на почетокот на 2018 година, а сега е постабилна. Сегашната цена е 9332 долари, а најмногу се намалува до 7000 долари.

По понатамошни анализи, високиот раст и нестабилноста на Биткоин и Етериумот се резултат на вести, возбуда и шпекулации. Ова е прикажано со исклучително високата корелација помеѓу нивната цена и пребарувањата на Google за секоја соодветна валута. Кога луѓето пребаруваат на Google за Биткоин, корелацијата помеѓу цената и Google пребарувањата за Биткоин е 0,64, додека корелацијата за Етериум е уште повисока од 0,88.Пребарувањата на Google доведоа до стапка на пораст за Биткоин од околу 300% , додека за Етериум околу 506%. Историски гледано Етериум  има поголем раст.

Со оваа анализа се чини дека е Етериум е подобра инвестиција. Дополнително, со оглед на многу нестабилната природа на двете овие валути и недостатокот на голема историја, оваа прогноза не може да се земе како значителна средна вредност во конечната одлука.

ПРОДОЛЖУВА…..

Ви благодарам што читавте

Регистрирајте се на мојот блог          http://darkoonlinetips.blogspot.com/

Следете ме на Фејсбук                            http://bit.ly/2zDUBpp