Вредноста на криптовалутите украдени од хакери се удвои на 1,38 милијарди долари во првите шест месеци од годината во споредба со истиот период претходната година, покажуваат податоците на компанијата за следење блокчејн „TRM“.

Пет големи напади сочинуваат 70% од украдените крипто за тој период, според статистичките податоци цитирани од „Bloomberg“.

Сепак, износот на украдени крипто оваа година сè уште е под рекордот од речиси 2 милијарди долари што беше украден во првите шест месеци од 2022-ра година.

Графикон: „Bloomberg“

„TRM“ вели дека повисоките цени придонесуваат за зголемување на обемот на кражба на криптовалути.

Главниот начин на кој хакерите крадат дигитални валути е преку неовластен пристап до приватни клучеви и кодови – криптографски низи од броеви кои овозможуваат пристап до криптопаричник.

Најголемиот напад оваа година резултираше со кражба на Биткоин во вредност од над 300 милиони долари, или над 4.500 токени, од јапонската крипто берза „DMM Bitcoin“.