Иако пандемијата на вирусот Ковид19 многу влијаеше на понудите за работа во светот, каде генералниот пазар на труд падна за 15 проценти, ситуацијата не беше иста во ИТ сферата.

Специфичноста на работата и полесната можност за прилагодување кон новата ситуација предизвикаа кризата да го заобиколи ИТ сегментот во голема мера. Растечкиот тренд во ИТ полето и недостигот од персонал кој е присутен со години не ја избегнаа годината, што беше предизвик и тешка за секого, неизвесно беше дури и за ИТ индустријата, инаку една од најстабилните гранки на домашната економија.

Според податоците на најпосетуваната ИТ-страница за вработување во Србија HelloWorld.rs, во претходната година има дури и зголемување на бројот на работни места во споредба со 2019 година за 6 проценти. HelloWorld забележа зголемување на бројот на апликации за 22 проценти, каде изнесуваше 49.181. Во текот на претходната година, работодавачите најмногу бараа програмери да ги знаат следниве технологии: JavaScript, SQL, Java, CSS, HTML, Python, C #, MySQL, PHP и .NET.

„Што се однесува до потребната старост од страна на работодавачот, повеќето од огласите беа наменети за медиори (65 проценти), потоа постарите-сениор (25 проценти), а помладите-јуниор позиции беа најмалку барани (само 10 проценти).

HelloWorld исто така ја затвори оваа година со 3254 собрани прегледи на работодавци, 2.185 впечатоци за сегашни и поранешни вработени во компании и 1.069 впечатоци од интервјуа за работа.

Кога пишуваат коментари, поранешните и сегашните вработени го проценуваат општиот впечаток на компанијата, можноста за напредување, придобивките што ги дава работодавачот и ги дефинираат позитивните и можните негативни аспекти на работата.

Услугата ИТ Инсајдер е прва од ваков вид во Србија, а нејзината важност на српскиот ИТ пазар на труд беше уште поизразена во 2020 година, кога работодавците се бореа да привлечат нови и да ги задржат постојните квалитетни работници “, се вели во соопштението