Хрватскиот осигурувач Кроациа Осигурање соопшти дека постигнала договор за целосна аквизација на босанските осигурителната компанија Централ Осигурање и Тестинг Груп. Купопрадижните договори се поднесени до регулаторните тела и се чека нивно одобрување.

Според очекувањата на Кроациа, со преземањето на овие две друштва, тие треба да станат лидери на овој пазар со удел од 13%.

Централ Осигурање минатата година ја заврши со пазарен удел од 4% и БПП од €14 милиони. Тестинг Груп извршило 113.000 технички прегледи и имало приходи од €6,1 милиони.

 

 

 

 

 

Извор: Осигурај се