Директорката на Европската централна банка, Кристин Лагард, рече дека програмата за откуп на обврзници од 1,35 трилиони евра и поволните заеми на банките веројатно ќе останат главните средства за помош на економијата, додека ЕЦБ се подготвува да понуди нов стимул во декември.

Лагард денес рече дека „сите опции се на маса“, но дека програмата за купување обврзници и понудата на долгорочни кредити на банките се покажа како ефикасна мерка и дека тие можат да се прилагодат во согласност со развојот на пандемијата на коронавирусот.

На последниот состанок на ЕЦБ на 28 октомври, Лагард рече дека е скоро сигурно дека монетарната институција задолжена за 19 членки на еврозоната ќе ги зголеми стимулациите на состанокот на 10 декември.

Аналитичарите предвидуваат нови стимуланси бидејќи новиот раст на инфекции со коронавирусот низ цела Европа, придружен со мерки за затворање на економијата и ограничување на движењето, го попречува економскиот раст.

Инфлацијата се спушти на 0,3 проценти во еврозоната во септември и сè уште заостанува зад целта на ЕЦБ да оди во спротивна насока, порасна за нешто помалку од два проценти.

Лагард предупреди на конференцијата на ЕЦБ во средата дека економијата се соочува со нестабилно, „зелено“ закрепнување, и покрај добрите вести за потенцијалните вакцини и рече дека ќе бидат потребни државни и банкарски мерки за вакцинирање ќе биде масовно.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк