Меѓу нив има многу научници, уметници, новинари, студенти и доктори

Со години Германија е омилена дестинација за Турците кои решаваат да емигрираат. За разлика од првата генерација на имигранти во Германија, денес Турците кои решаваат да се населат во Сојузна Република Германија се претежно млади и добро образовани. Меѓу нив има многу научници, уметници, новинари, студенти и доктори.

Во трка со времето

Ретко во Германија имало толку многу баратели на азил од Турција, колку што има сега. Во 2015 година, една година пред неуспешниот обид за воен удар во Турција, тие беа 1.700. Во 2019 година нивниот број се искачи на 11.000. Многу мажи и жени во Турција се обидуваат да најдат работа по завршувањето на образованието во Германија. Но, и покрај нивното добро образование и квалификации, не секој успева. ДВ разговара со млади луѓе од Турција кои сега живеат во Берлин. Меѓу нив е и Ајсегул Тезан, која дојде во Берлин по дипломирањето новинарство за да заработи степен магистер. „По дипломирањето, имав 18 месеци да најдам нова работа. Инаку, дозволата за престој во Германија истекува. „Навистина се исплашив“, се присетува Тезџан. „Аплицирав на многу места, но никогаш не добив одговор. На крајот, таа најде работа во кол-центар на турски јазик. Таа планира да остане таму само привремено – сè додека не се оствари сонот да работи како новинар. Но, „јазичните курсеви и обуките што морав да ги завршам за да најдам работа беа бесконечни“. Поради падот на турската лира, и нејзиното семејство не е во можност финансиски да ја издржува.

Високо образовани носители на кафе и храна

Јајан Аслан има две магистратури – во општествени науки и во меѓународни односи. Тој исто така има шестгодишно искуство како менаџер во Турција. „Моите дипломи и искуство тука не вредат ништо“, рече таа. Затоа, по многу апликации, тој започна да работи на најниско ниво. „Меѓу моите задачи беше носење кафе и кревање телефон. И бев подобро образована од луѓето со кои работев “, се сеќава таа. Само по некое време и благодарение на нејзината упорност, Аслан беше вработена на подобро место. Дениз (името го сменија уредниците) работеше во Истанбул како научен соработник на познатиот универзитет Билги, пред да одлучи да замине во Берлин. Како резултат на пандемијата, тој сепак се соочува со сериозни потешкотии при наоѓањето работа во областа во која е квалификуван – култура. Затоа, како и многу други мигранти, тој започна да работи како снабдувач на храна. „Поради тешките услови за работа и лошиот став, понекогаш се чувствував бескорисно“, рече тој.

Надежи за нов закон во Германија

Зејнеп (името го сменија уредниците) дојде во Берлин за да заврши магистер по социологија. Денес таа работи со минимална плата за компанија што отстранува несакана содржина од социјалните мрежи на Фејсбук. Зејнеп признава дека била жртва на малтретирање, но не сакала да го загрози продолжувањето на договорот и дозволата за престој во Германија. Од компанијата зависи да добие виза според Договорот за асоцијација од 1963 година склучен помеѓу тогашната Европска економска заедница и Турција, кој сè уште управува со дозволите за престој поврзани со работата.

Многу имигранти се надеваат на новиот закон за прием на квалификувани работници, кој стапи на сила минатата година. Сепак, дури и по една година, не е постигнат вистински напредок во признавањето дипломи и квалификации што не се добиени во Германија. На многумина сè уште им е тешко да се етаблираат на германскиот пазар на труд – и покрај нивните добри квалификации. „Имав чувство дека цело време што го вложував во мојата обука беше залудно“, рече Зејнеп. „Насекаде има високо квалификувани имигранти од Турција кои се во иста ситуација. „Загриженоста за продолжување на нашите дозволи за престој не ни остава никаква можност“, рече таа.

Напишано од Ајсегул Илгин