Европската централна банка сè уште нема доволно докази дека инфлаторните закани поминале, рекоа претседателката Кристин Лагард и нејзиниот врвен економист – поттикнувајќи ги очекувањата дека официјалните лица ќе направат пауза од намалувањето на каматните стапки овој месец.

Со силен пазар на труд во еврозоната, ЕЦБ има време да ги процени дојдовните информации, рече Лагард во понеделникот во Синтра, Португалија, каде го отвори годишниот форум за централно банкарство на ЕЦБ. Говорејќи на ТВ Блумберг во вторникот, главниот економист Филип Лејн рече дека читањето на инфлацијата во јуни нема да биде доволно за целосна проценка на следените цени на услугите.

„Сè уште се соочуваме со неколку несигурности во однос на идната инфлација, особено во однос на тоа како ќе се развива врската помеѓу профитот, платите и продуктивноста и дали економијата ќе биде погодена од нови шокови од страната на понудата“, рече Лагард. „Ќе ни треба време да собереме доволно податоци за да бидеме сигурни дека ризиците од инфлација над целното ниво поминале.

Коментарите сугерираат предност за задржување на трошоците за задолжување непроменети кога ЕЦБ ќе се состане подоцна овој месец. Од првичното намалување во јуни, инвеститорите бараа индиции од Лагард за тоа колку брзо ќе се намалат стапките – и дали политичката драма во нејзината матична земја ќе има некакво влијание врз монетарната политика.

Говорот од понеделникот не ја спомна Франција – ниту понуди конкретни насоки за идниот пат на ЕЦБ, при што Лагард ја повтори својата посветеност да донесува одлуки додека доаѓаат податоците.

„Силниот пазар на труд значи дека можеме да одвоиме време за да собереме нови информации, но исто така треба да внимаваме на фактот дека изгледите за раст остануваат неизвесни“, рече таа. „Сето ова ја поддржува нашата определба да зависиме од податоците и да носиме политички одлуки на основа од состанок до состанок.

Лагард рече дека проценката на официјалните лица за изгледите за инфлацијата е „заснована, но не ограничувајќи се на нашите проекции“ – спротивставувајќи се на шпекулациите меѓу аналитичарите дека ЕЦБ ќе размисли за промена на стапките само на кварталните состаноци кога ќе има нови прогнози.

Таа, исто така, нагласи дека креаторите на политиката нема да бидат отфрлени од курсот поради некоја конкретна информација, откако во минатото посочи дека патот назад до 2% ќе биде нерамен и може да вклучува привремени неуспеси.