Претседателот на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард, изјави денес дека институцијата „одлучно“ ќе дејствува во вториот бран на пандемијата на „ковид-19“, оценувајќи дека европскиот одговор на последиците од пандемијата е многу ефикасен досега.

Лагард изјави во Комитетот за економски и монетарни работи на Европскиот парламент дека одговорот на Европската унија на последиците од ковид 19 е „не само импресивен, туку и исклучително ефикасен“, објави бриселскиот портал ЕУРАКТИВ.

„Одговоривме навремено и силно на првиот бран што ги погоди економиите во еврозоната“, рече претседателот на ЕЦБ, кој во декември треба да претстави нов пакет монетарни стимуланси за зачувување на економијата.

Програмата за откуп на обврзници од 1,35 трилиони евра одигра клучна улога во стратегијата на ЕЦБ, особено во одржувањето на стабилноста на финансискиот пазар, и покрај наглиот пораст на јавниот долг во земјите од еврозоната.

Во светло на новиот тежок удар на вториот бран на пандемијата во економиите во еврозоната и повторно воведување на рестриктивни мерки, Лагард вети дека ЕЦБ ќе има „ист пристап и ќе дејствува со иста решителност“ во оваа фаза.

ЕЦБ претходно најави дека ќе го зголеми својот паричен стимул за економиите во декември, на следниот состанок на Управниот совет, кој се состои од членови на Извршниот одбор и гувернери на централните банки во еврозоната.

На состанокот на ЕЦБ кон крајот на октомври, Лагард рече дека е скоро сигурно дека монетарната институција задолжена за 19-те членки на еврозоната ќе ги зголеми стимулациите на состанокот на 10 декември.

Лагард им порача на европратениците дека програмата за вонредни пандемски набавки (ПЕПП) – купување на „корона обврзници“ и таргетирана операција за долгорочно рефинансирање (ТЛТРО), односно особено евтиното финансирање што го нуди ЕЦБ за зајакнување на заемот за реалната економија, ќе биде главно Инструментите на ЕЦБ, бидејќи тие веќе беа ефективен одговор на пандемијата.

Лагард, сепак, предупреди дека монетарната политика како мотор не може да го повтори истиот успех самостојно и ја истакна примарната улога на фискалната политика во зајакнување на побарувачката, враќање на довербата и стимулирање на растот на европските економии.

Затоа, како што нагласи таа, фондот на ЕУ за закрепнување од пандемијата вреден 750 милијарди евра, познат и како „ЕУ од следната генерација“, мора „да стане оперативен без одлагање“.

Усвојувањето на тој пакет финансиски стимулации, како и повеќегодишниот буџет на ЕУ за периодот од 2021 до 2027 година, беше спречен со ветото на Унгарија и Полска поради одредбите што условуваат дистрибуција на пари на земјите-членки со почитување на владеењето на правото.

Средствата од фондот за обновување се итно потребни во земјите погодени од пандемијата, како што се Шпанија и Италија, каде високиот јавен долг ги спречува владите да преземат мерки за зајакнување на економскиот раст.

Лагард особено ја посочи позитивната улога што јавните инвестиции можат да ја играат во оваа фаза на кризата, бидејќи тие имаат „најсилни ефекти врз побарувачката“ на краток рок, а исто така им користат и на соседните земји-членки на ЕУ.

Според неа, јавните инвестиции ги зајакнуваат неизвесните времиња во несигурни времиња и помагаат да се мобилизираат инвестиции од приватниот сектор.

Владите на еврозоната оваа година применија фискален стимул вреден повеќе од 4% од БДП на еврозоната, или околу 480 милијарди евра, не сметајќи ги вонредните мерки воведени за поддршка на ликвидноста на приватниот сектор.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк