ЕЦБ размислува дали да ја намали својата програма за купување големи обврзници

Економијата во еврозоната можеби го избегна најпесимистичкото сценарио предвидено на почетокот на пандемијата, но сепак се соочува со ризици од вирусни мутации, изјави гувернерот на Европската централна банка Кристин Лагард, цитиран од Ројтерс.

ЕЦБ размислува дали да ја намали својата програма за купување големи обврзници, бидејќи економијата излегува од падот предизвикан од коронавирусот, со поделби меѓу банкарите во различни земји.

„Подобрената економска перспектива во услови на брз напредок во кампањите за вакцинација ја намали веројатноста за сериозни сценарија“, изјави Лагард пред Европскиот парламент.

„Се разбира, новото закрепнување сè уште се соочува со неизвесност поради ширењето на вирусни мутации“, рече Лагард, кој зборуваше како претседател на Европскиот одбор за системски ризик (ESRB), кој ја надгледува финансиската стабилност на Европската унија.

Во својот годишен извештај објавен во четвртокот, ЕСРБ рече дека најзадолжените земји во ЕУ не можат да си дозволат да ги зголемат своите профити по големите позајмици за справување со пандемијата.

Владите на ЕУ потрошија многу за да ги зајакнат своите економии заразени со вируси со зголемување на нивните долгови, што веќе го надмина годишното економско производство пред пандемиите во Италија и Грција.

Советот предупредува дека понатамошниот пораст на приносот на американските обврзници може да доведе до поголеми трошоци за позајмици од другата страна на Атлантикот.

„Значително посилно од сегашното зголемување на приносот на европските државни обврзници може да има негативно влијание врз динамиката на долгот, особено во земјите кои веќе влегоа во криза со зголемено оптоварување на долгот со Ковид-19“, се вели во извештајот.

Воспоставен од последната финансиска криза, ЕСРБ ги идентификува најголемите финансиски ризици со кои се соочува блокот и им даде препораки на властите, иако тие не се обврзувачки.