Лагите како „Јас само ќе го изедам ова колаче“ не се толку штетни за нас, колку што се лагите за парите и финансиите. Постојат лаги за тоа зошто сме во долгови и зошто не можеме да имаме нормален живот. Ова е список на десет такви лаги што успешните и богатите луѓе никогаш нема да си ги кажат.

1. Навистина ми треба! Она што навистина ви треба е да разликувате желба од потреба. Дали навистина треба да се забавувам надвор од вашиот дом секој петок? Дали ви треба тоа особено парче облека? Луѓето кои знаат дека имаат пари знаат што навистина им треба, без што можат да живеат без и што можат да си дозволат.

2. Кредитните картички се бесплатни пари. Не, тие не се. На крајот ќе завршат да ве чинат многу повеќе отколку што трошите. Како резултат на тоа, немојте да бидете преполни со кредитни картички. Повеќе сакате да заштедите некое време, па да си дозволите што сакате.

3. Можам да си дозволам само минимални плаќања. И тоа не е во ред. Затоа што ако сте купиле нешто за 800 евра и одлучите да платите 160 евра месечно за тоа со каматна стапка од 11,9 проценти, ќе ви требаат 7 месеци за да го исплатат долгот и ќе платите камата од 320 евра. И ако плативте 32 евра месечно, ќе го исплатите долгот за 29 месеци и каматата ќе биде 120 евра.

4. Никогаш нема да имам пари. Кој вели? Постојат многу примери на луѓе кои немале пари, па на крајот се збогатиле.

5. Морам да го купам ова, тоа е на продажба! На продажба често купуваме работи што не ни се потребни и тоа е токму тоа. Затоа, секој пат кога ќе видите нешто на распродажба, запрашајте се дали навистина ви е потребно.

6. Секој купува автомобил на кредит. Тоа е точно, но дали на сите ни треба најновиот модел на автомобил за што плаќаме многу повеќе отколку што можеме. Зошто да не купиме автомобил што можеме да си го дозволиме?

7. Тоа е она што го заработив! „Работев дополнителна смена. Јас го заслужив овој фустан“. Ова е заблуда. Да се ​​наградувате по напорната работа, всушност е губење пари. Во тој момент можеби сте среќни, но кога трошите пари и ви требаат за нешто многу поважно, ќе бидете несреќни.

8. Тоа се само пари. Можеме да кажеме и „тоа е само кислород“. Ни требаат пари за да живееме, сите сме свесни дека без нив во денешниот свет е многу тешко да се живее. Затоа, парите треба да се гледаат со многу повеќе почит.

9. Јас нема да живеам засекогаш. Ова често го кажуваат младите кои размислуваат, кога ќе поминам добро, ако не сега. Но, треба да мислиме дека, навистина, нема да живееме цела вечност, но животот трае многу време и треба да размислиме за иднината.

10. Нешто ќе излезе во иднина, ќе заработам пак! Добро е да се биде оптимист и да мислиме позитивно, но не можеме да ги потрошиме сите наши пари и потоа да се надеваме дека ќе добиеме на лото.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк