За прв пат во историјата на македонската поезија, македонски поеми, во интерпретација на легендарниот и напознатиот балкански интерпретатор и поет, Зринко Капетанич. Ќе ја итерпретира поемата “Бакни ме” (Poljubi me) од наградуваната збирка поезија “Лирски Елегии” на македонскиот поет Александар С. Трајковски. Интерпретираната поема ќе биде објавена на неговиот официјален “Youtube” канал, т.н. “The Voice of Poetry”.

 

За препевот од македонски на хрватски јазик се погрижи познатата босанска поетеса и есеист Сеида Беганович.

 

Aлександар С. Трајковски е дипломиран м-р. доктор, македонски поет, преведувач и толкувач, член и дел од МАКЕДОНСКОТО НАУЧНО ДРУШТВО – БИТОЛА (МНД-Битола), член на Клубот на писатели “КОСТА СОЛЕВ РАЦИН” – Велес и на Здружението на преведувачи и толкувачи (ЗПРМ)