Албанската валута зајакна во однос на еврото, но тоа понатаму може да му штети на извозот.

Од почеток на годината лекот зајакна во однос на еврото за 7 проценти.

 

Албанската банка реши да интервенира на пазарот со купување на евра, за да не расте и натаму националната валута, но тоа може да има штетни последици.

Банката го доведе растот од 124 леки да биде 128 леки.

Тоа траеше неколку дена, а сега се тргува еврото за 126,03 леки.