Француска фармацевтска компанија склучи договор од иднината

Се чини дека ќе бидеме сведоци на нова генерација лекови откако француската фармацевтска компанија Санофи  потпиша договор со OpenAI за изградба на софтвер за вештачка интелигенција за забрзан развој на лекови, јави ДПА.

Двете компании ќе соработуваат со американската фармацевтска групација Formation Bio и ќе ги проучуваат потенцијалните позитивни ефекти на вештачката интелигенција врз пациентите кои чекаат нов третман.

По потпишувањето на договорот, двете компании ќе комбинираат податоци, софтвер и модели за да развијат приспособени, прилагодени иновативни решенија за развој на лекови. „Оваа уникатна соработка е следниот важен чекор во нашата трансформација во фармацевтска компанија базирана на вештачка интелигенција“, рече извршниот директор на Санофи, Пол Хадсон, цитиран од БТА.

Фармацевтската компанија, исто така, рече дека ќе го искористи партнерството за да стане првата биофармацевтска компанија напојувана со вештачка интелигенција. Покрај тоа, OpenAI, кој е поддржан од Microsoft, ќе придонесе за пристап до врвни способности за вештачка интелигенција, вклучително и способност за дотерување модели и длабока експертиза.

„Персонализацијата на следната генерација, прва од ваков вид моделирана со вештачка интелигенција ќе биде важна основа во нашите напори да ја обликуваме иднината на развојот на лекови за фармацевтските и за многуте пациенти кои чекаат иновативни третмани“, додаде Хадсон.