Повеќето Германци немале никакви лични финансиски загуби поради пандемијата на коронавирусoт, се вели во студијата објавена од дневниот весник „Тагешшпигел“.

Две третини од Германците изјавија дека нивната лична економска состојба е добра.

Дури 76 проценти велат дека досега тоа не билe финансиски погоденi од кризата. Во овој поглед, повеќе луѓе се позадоволни оваа година отколку минатата година.

Патем, причината што немаа финансиски загуби е што трошеа помалку за време на кризата.

„Многумина не можеа да патуваат на одмор, па дури и за време на кризата беа принудени да купуваат помалку и заштедија пари“, објаснува претседателот на банкарското здружение, Андреас Краутчаид.