Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи не ја крие загриженоста од предложеното линеарно зголемување на пензиите за 5.000 денари.

Според него, оваа мерка може да има негативни последици за пензионерите.

„Линеарното зголемување на пензиите за 5.000 денари е опасна работа. Иако на прв поглед звучи како позитивна мерка, тоа може да ги остави пензионерите без стабилни приходи. Ние треба да се фокусираме на целосни реформи во системот на пензиите, кои ќе обезбедат одржливи пензии за сите граѓани. Со евентуално зголемување на пензиите за 5.000 денари, дефицитот во пензинскиот фонд ќе изнесува 52 проценти, а тоа значи дека половина од пензионерите ќе останат без пензија за некоја година”, изјави Битиќи.

Исто така, независни економски експерти се загрижени за предложената мерка.

„Со линеарното зголемување на пензиите се нарушува основниот принцип на пензиите, кој треба да биде базиран на индивидуални потреби и придонеси. Ова може да доведе до дисбаланс во системот и неправедност за различните категории на пензионери. Линеарно зголемување на пензиите е популистичка мерка, што е применувана неколкупати. Пензијата е стекнато право врз основа на тоа што некој плаќал придонеси. Не може некој цело време да имал ниска плата, а потоа со разни линеарни зголемувања да има поголема пензија“, коментираат економистите.

На прашањето како ќе се одрази линеарното зголемување на пензиите врз буџетот, експертите велат дека ваквата мерка ќе ја чини државата околу 230 милиони евра годишно, а оваа сума, додаваат тие, не е воопшто мала ако се има предвид колкава е дупката во фондот за пензии.

Според нив, многу подобро решение би било доколку се изгласа минималната пензија да биде 80 проценти од просечната пензија и усогласувањето да се врши двапати годишно.

Со овие размислувања, дебатата околу линеарното зголемување на пензиите во Македонија продолжува. Граѓаните, властите и експертите треба да се обидат да најдат балансирано решение, кое ќе обезбеди достојни пензии и финансиска одржливост на системот.