LinkedIn воведува нова алатка наречена Career Explorer што ќе им овозможи на корисниците да најдат работа врз основа на вештините што ги имаат и ќе обезбеди насоки за тоа кои дополнителни вештини можеби ќе треба да ги научат за понатамошно стеснување на потрагата по нова работа, пишува TechCrunch.

Од денес, Career Explorer е во бета фаза и моментално само на англиски јазик, и ќе работи слично на кој било прелистувач на Интернет.

Покрај тоа, LinkedIn лансира нов портал посветен на усовршување на дигиталните вештини, воведува суптилна промена во рамката на фотографиите на кориснички профил што ќе укаже дали барате работа или вработувате и додава алатки за подготовка на интервју.

LinkedIn се потпира на сопствената база на податоци за да мапира некои од патеките во кариерата, кои ги насочуваат луѓето, комбинирајќи ги со податоци што ги имаат за работни места за кои моментално се барани и на крајот се користи за да им обезбеди на своите корисници повеќе можности за барање работа.

Истражувачот на кариера ќе биде особено корисен во случај да во моментов нема работни места во одредена област или ако корисниците размислуваат за поинаква кариера.