Веќе е јасно дека технолошките акции се најголемите добитници оваа година. На пример, Тесла порасна за неверојатни 670 проценти, а Амазон „само“ за 70.

Во меѓувреме, т.н. модел на вредност на инвестирање врз основа на анализа на деловните биланси и купување на фундаментално потценети акции се повеќе се напушта. Овој модел на инвестиции го основал Бенџамин Греам пред Втората светска војна, а милијардерот Ворен Бафет, се разбира, се стекна со светска слава со оваа филозофија на инвестирање. Проблемот, според „Економист“ е што овој концепт даде лоши резултати во текот на последната деценија

Кој инвестираше еден долар во „вредни“ акции пред десет години сега има само 2,5 УСД, додека пазарот како целина порасна за 3,45 УСД и 4,65 УСД ако ги исклучиме „вредните“ акции од буџетот. Индустријата за управување со средства е под голем притисок, стратегиите што секогаш давале резултати овој пат не функционираат.

Се разбира, пресврт може да се случи брзо, исто како на почетокот на векот, кога вредните инвеститори имаа лоши резултати помеѓу 1998 и 2000 година, а потоа избувна меур во технолошкиот сектор и работите одеднаш изгледаа поинаку.

Како прво, инвеститорите во хартии од вредност мора да земат предвид две радикални промени во глобалната економија: Првата промена се однесува на растечката улога на нематеријалните средства во билансот на состојба на компанијата (во САД тие веќе сочинуваат третина од инвестициите) и втората трошоци за кои компанијата е одговорна, но одбива да плати. Според денешната доктрина, секој инвеститор во хартии од вредност треба да биде преполн со акции на автомобилски и нафтени компании, чија иднина зависи и од количината на емисии на јаглерод диоксид.

Со зголемување на регулативата, овие трошоци ќе бидат уште поголеми. Накратко, ако Греам пред скоро сто години напиша дека стариот начин на инвестирање станал бескорисен, сега се чини дека е време за нова парадигма за инвестиции.