Според податоците на Блумберг, слабата фунта, стравувањата од рецесија во Велика Британија и нестабилната продажба на француските производители на луксузни стоки стојат зад загубата.

Ова е првпат Париз да го надмине Лондон откако се водат рекорди од 2003 година.

– Вкупната вредност на британските акции сега е околу 2,821 милијарди долари, додека француските акции се околу 2,823 милијарди долари. – пресмета Блумберг.

Франција веќе некое време го достигнува чекорот, но акциите во Обединетото Кралство со средна капа беа особено лоши оваа година.

Лондонскиот берзански индекс FTSE 250 падна за речиси 17% во последните 12 месеци.

Обединетото Кралство е единствената нација од Г7 чија економија е сè уште помала отколку што беше пред пандемијата, според Би-Би-Си.

– Иднината ќе зависи од тоа Лондон да ја задржи предноста во професионалните услуги, во смисла на собирање пари и привлекување меѓународни компании да се лоцираат во Лондон. – изјави советникот на менаџерот за богатство, Брајан Тора.

Помеѓу јули и септември, економијата се намали за 0,2%, а Банката на Англија предупреди дека земјата се соочува со најдолга рецесија досега.