Луксембург бил најопасното место за работа во Европската унија во 2016 година, според извештајот на Еуростат. Податоците објавени од Еуростат откриле дека малата нација имала најмногу смртни случаи на работно место на 100.000 луѓе. Романија и Латвија беа следните најопасни, а Холандија, Германија и Шведска најбезбедни места за работа. Сепак, малата популација на Луксембург може малку да ги измеша бројките, а “небезбедните” земји, според Еуростат, исто така, имаат поголемо вработување во земјоделските индустрии, наспроти претежно канцелариски работни места, како што се во Велика Британија.