Францускиот луксузен гигант LVMH потпиша договор со Стела Макартни во обид да го зголеми фокусот на одржливостa.

Мекартни, која се раздели од нејзиниот француски поддржувач и противкандидат на LVMH, Керинг, по 17 години, е позната по нејзината етикета за животните и минатата година ја поддржа повелбата на ОН за промоција на одржлива мода. Малцинскиот удел во брендот е внатрешен удар за империјата LVMH, кој е сопственик на Louis Vuitton, Christian Dior и Givenchy и во мај потпиша договор со пејачката Ријана. Потрошувачите се повеќе се свесни за купување на модни парчиња од одржливи елементи во склад со природна етика, при што повеќе од еден во тројца ги разгледува социјалните и еколошките влијанија при купувањето.