Малезија планира да инвестира најмалку 500 милијарди рингити (107 милијарди долари) во својата полупроводничка индустрија, објави премиерот Анвар Ибрахим, додека оваа земја од Југоисточна Азија се обидува да се позиционира како глобален производствен центар во оваа област.

Малезија е главен играч во производството на полупроводници, со 13 проценти од глобалното тестирање и пакување, објави „Bloomberg“, таа привлече големи инвестиции од лидерите во индустријата во последниве години, вклучувајќи ги „Intel“ и „Infineon“.

Анвар вели дека инвестицијата за која станува збор ќе има за цел дизајн на интегрирани кола, напредна опрема за пакување и производство на чипови.

Малезија исто така бара да основа најмалку 10 локални компании за дизајн на полупроводници и напредно пакување со приходи меѓу 210 милиони и 1 милијарда долари, рече Анвар.

Оваа земја од Југоисточна Азија ќе обезбеди 5,3 милијарди долари фискална поддршка за постигнување на тие цели, додаде тој, велејќи дека дополнителни детали за темата ќе бидат објавени подоцна.

„Имаме силен капацитет да го диверзифицираме и да го придвижиме синџирот на вредност… да преминеме кон уште повисоко производство, дизајн на полупроводници и напредно пакување“, нагласува Анвар.

Во него не се наведени рокови за исполнување на целите.

На 22-ри април, Анвар објави дека Малезија планира да го изгради најголемиот парк за дизајн на интегрирани кола во Југоисточна Азија и ќе понуди стимулации, вклучувајќи даночни олеснувања, субвенции и безвизни такси за привлекување глобални технолошки компании и инвеститори.

Тој додаде дека предложениот парк за дизајн на интегрирани кола е дел од напорите на Малезија да се движи подалеку од склопување и тестирање на задни чипови.

Малезија се смета за добро позиционирана за понатамошен бизнис во секторот на полупроводници бидејќи кинеските производители на чипови диверзифицираат надвор од Кина за потребите на склопување.

Кинеската „Xfusion“, поранешна подружница на „Huawei“, минатиот септември рече дека ќе биде партнер со малезискиот „NationGate“ за производство на сервери за графички процесор – сервери дизајнирани за центри за податоци што се користат во вештачката интелигенција (AI) и компјутерите со високи перформанси.

„StarFive“ со седиште во Шангај исто така гради дизајнерски центар во малезиската држава Пенанг, додека фирмата за пакување и тестирање чипови „TongFu Microelectronics“ објави дека ќе го прошири својот капацитет во Малезија, потфат со американскиот производител на чипови „AMD“.

Германскиот „Infineon“ минатиот август соопшти дека ќе инвестира 5 милијарди евра во проширување на фабриката за чипови во Малезија, додека американскиот производител „Intel“ објави во 2021-ва година дека ќе изгради фабрика за напредни чипови од 7 милијарди долари во земјата.