„1Malaysia Development Berhad“, попознат со кратенката 1MDB, беше државен фонд за развој во Малезија, кој, сепак, се најде во центарот на светскиот интерес во 2015 година, бидејќи тогашниот премиер на оваа земја Наџиб Разак си уплати дури 700 милиони долари. на неговата приватна банкарска сметка од парите од фондот. Последиците беа дека имаше сериозни политички пресврти во азиската земја, а Разак беше сменет од функцијата премиер.

Фондот ги прекина своите активности, Разак заврши во затвор, а Министерството за правда на САД по скоро две години истрага утврди дека преку „1МДБ“ биле „исперени“ над 4,5 милијарди долари.

Сега, сепак, правното лице кое стои зад фондот во банкрот, а всушност и државата Малезија, покренува тужба против три инвестициски единици на познати меѓународни банки кои биле вклучени во деловни односи со 1МДБ. Според Ројтерс, малезиската филијала на Deutsche Bank е тужена за 1,11 милијарди долари, а швајцарските филијали на JP Morgan за 800 милиони долари, и Coutts & Co. за 1,03 милијарди долари.

Во тужбата се наведува дека е поднесена поради „небрежност, проневера и непочитување на одредбите од потпишаниот договор, свесна намера да предизвика штета и несоодветна поддршка“.

Оваа тужба е најголема по вредност, но е само една од вкупно 22-те поднесени од малезиските власти против финансиски институции, но и физички лица, кои биле вклучени во операции за перење пари во 1МДБ. Според малезиските медиуми, вкупната вредност на сите тужби е дури 23 милијарди долари преку разни форми на покриен имот.