Надзорниот орган задолжен за следење на перење пари и финансирање тероризам – ФАТФ, објави дека Малта е ставена на списокот за засилен надзор, т.н. сива листа.

Работната група за финансиска акција (ФАТФ), со седиште во Париз, додава дека членката на Европската унија е ставена на сивата листа, заедно со Хаити, Филипини и Јужен Судан, пренесува Асошиејтед прес, кој смета дека е невообичаено за земја на ЕУ да се најде на таков список, кој ги вклучува и Пакистан, Зимбабве и Сирија.

Владата на Малта вели дека била и ќе остане целосно посветена на соработката со FATF и другите меѓународни партнери за решавање на препораките и грижите во најкус можен рок.

„Голем број реформи доведоа до опиплив напредок во способноста на државата да спречи, открие и да се бори против перење пари и спонзорство на тероризам“, се вели во соопштението на владата во Валета.

Овој потег ја загрижи јавноста во Малта за можна штета на националната економија.

Владата на Малта веднаш издаде соопштение во кое се наведува дека „Малта не заслужува да биде подложена на зголемен надзор, со оглед на тоа што веќе започна програма за реформи“.

„Малта спроведе заедничка проценка во 2019 година и во последниот извештај беа истакнати голем број сериозни проблеми со ризикот во земјата“, рече претседателот на ФАТФ, Маркус Плејер.

Тој додаде дека Малта „постигнала добар напредок“ во некои области, но дека „важните прашања остануваат“.

„Малтешката разузнавачка финансиска единица мора да ги поддржува силите на редот и да се бори против случаите на затајување данок и перење пари“, рече играчот, пренесува Biznis.rs.

ФАТФ е основан во 1989 година на иницијатива на Г7, и за борба против перење пари, а во 2001 година, нејзиниот надзор е проширен до финансирање на тероризам.