Маршалските Острови создаваат сопствена дигитална валута во обид да соберат пари. Притоа станува првата земја во светот која ја препознава криптовата вредност како законско средство за плаќање.
Малиот пацифички остров на земјата го усвои Суверениот девизен акт за да го создаде “суверениот”, или СНО во понеделник, по деновите на дебатата. Cryptocurrency ќе има еднаков статус со американскиот долар, и за разлика од многу криптовекови корисниците ќе треба да го откријат својот идентитет за да го користат SOV.

“Ова е историски момент за нашите луѓе, конечно издавање и користење на нашата сопствена валута, заедно со американскиот долар”, рече  претседателот Хилда Хајн во соопштението. “Ова е уште еден чекор за манифестирање на нашата национална слобода”.

Нацијата на Пацифичкиот остров ќе издаде 24 милиони SOV во почетна валутна понуда. Половина ќе одат на својата влада, а другата половина на израелската компанија Неема, која ќе продаде дел од валутата под партнерство за да ја започне криптовата валута. Некои пратеници беа загрижени за износот на валутата што оди на компанијата, додека други тврдат дека готовината ќе помогне во итни потреби на земјата, објави “Стар”.

Островите ќе дистрибуираат 2.4 милиони SOV на своите 67.000 жители. Шест милиони SOV ќе бидат продадени на меѓународни инвеститори.

“Распределувањето на единиците на SOV  директно на граѓаните ќе ја циркулира валутата и ефикасно ќе го дистрибуира богатството на нашите луѓе”, објасни Хајне. “Покрај тоа, RMI [Република Маршалските Острови] ќе ги инвестира приходите за поддршка на напорите за климатски промени, зелена енергија, здравствена заштита за оние кои сé уште се засегнати од нуклеарните тестови на САД и образованието”.

“Ние сме возбудени да бидеме првата нација во светот која скокна во ерата на дигитални валути. Десет отсто од нашите приноси од ИЦO ќе бидат насочени кон Зелениот климатски фонд, за да ни помогне да се бориме против ефектите од глобалното затоплување, кои произлегуваат од изгорувањето на фосилните горива од големите индустриски нации и најмногу штетуваат малите островски нации ” Министерот за помош на претседателот Дејвид Пол рече.

Минатиот месец, Венецуела беше првата земја што ја започна својата криптовалентност, Петро. Ниту една друга земја не направи криптовалентност како законско средство, иако голем број земји го прифаќаат како средство за плаќање. Израелските даночни власти неодамна објавија дека cryptocurrencies се оданочливи средства, а продавачите ќе мора да плаќаат данок за капитални добивки од 25 отсто.