Стотици вработени во шпанската банка Каиха протестираа пред палатата на Конгрес во Валенсија на 14 мај, каде се одржа годишното собрание на акционери на банката. Незадоволството беше предизвикано од плановите на институцијата да скрати скоро петтина од вработените во Шпанија. Во исто време, малите инвеститори се жалат на високите плати на извршните директори.

Видеото објавено на социјалните мрежи од страна на синдикатот Комисиес Обрерас ја покажува насобраната толпа, од која дел – со маски на управителите на „Каиха банка“. Има и скандирања: „Тие си ги зголемија тројно платите и нас ни ги земаат“.

И покрај незадоволството, акционерите ја поддржаа предложената дебела плата на претседателот на Каиха банка, Хозе Игнасио, иако против гласаа претставници на државата, која има 16% удел во доверителот, објави Ројтерс, повикувајќи се на добро информиран извор. Самата банка не даде детали за гласањето.

Во Шпанија имаше и други протести против намерите на пет шпански банки да намалат 18.000 работни места, што се совпаѓа со повиците на владата за намалување на платите на највисоките менаџери во банките.

Министерката за труд Јоланда Дијаз пред новинарите на 14 мај изјави дека „сега не е време да се отпуштаат вработени“. Тој додаде: „Сите мора да работиме заедно за да ја надминеме кризата и да работиме заедно“.

Каиха банка, која стана најголема шпанска банка по актива откако во април го купи ривалот Банкија, објави планови за намалување на околу 8.000 работни места – едно од најголемите кратења во историјата на земјата.

Акционерите, на нивното годишно собрание на 14 мај, одобрија фиксна годишна плата од 1,65 милиони евра плус бонуси од 200 000 евра за 2021 година на претседателот на институцијата – Игнасио, кој е поранешен управител на „Банкија“. Пред спојувањето на двете шпански банки, фиксната плата на Игнасио беше ограничена на 500 000 евра, а бонусите на максимум 300 000 евра. Ова беше еден од условите Банкија да добие 22,4 милијарди евра државна помош во екот на европската должничка криза во 2012 година. По преземањето од страна на Каиха банка, ова ограничување беше укинато.

Иако Мадрид и Централната банка на Шпанија немаат моќ да ги намалат огромните плати на управителите на банките, прашањето стана премногу важно за Банката Каиха. Во говорот на состанокот на акционерите, Игнасио рече дека се потребни „краткорочни прилагодувања на работната сила“ за да се одржи „максималниот број на стабилни работни места во иднина“.

Незадоволство имаше и од пакетот плати на новиот шеф на италијанскиот „Уникредит“ – Андреа Орсел. На годишното собрание на акционери на банкарската група на 15 април, неговиот најголем инвеститор Блек Рок, кој има удел од 5,1% во заемодавачот, гласаше против, според официјалните податоци објавени на веб-страницата на банката на 13-ти мај. Во пракса, Орсел тесно спречи бунт на акционерите за 7,5 милиони евра што му беа доделени годишно (двојно повеќе од неговиот претходник Жан-Пјер Мустиер), за што гласаа 54% од инвеститорите присутни на состанокот. Скоро 43% беа против.

Пакетот на Орсел го отфрли и Алијанц Глобал Инвеститор, единица за управување со средства на германската осигурителна групација Алијанц, која е трет по големина акционер во Уникредит со удел од 3,1%.