Мастеркард (Mastercard) преку огранокот за Европа го отвoра своето долгоочекувано претставништво во Скопје.

„Мастеркард беше првата платежна картичка издадена во Република Северна Македонија и во изминатите 25 години увидовме дека земјата се издвојува како иновативно и напредно општество на Балканот, посветено на развој на дигиталната економија, корисничко искуство (UX) со врвен квалитет за потрошувачите и услуги за електронското банкарство. Горди сме што Мастеркард континуирано инвестираше во развојот на инфраструктурата за бесконтактни NFC плаќања и економскиот еко-систем како стабилна мрежа на меѓусебно поврзани фирми и институции, така што сега можеме да одбележиме прифаќање на 100% бесконтактните платежни уреди во земјата. Мастеркард се гордее и со извонредниот впечаток и изградениот однос со сите клучни чинители на пазарот. Ние сме ко-основачи и главен поддржувач на Македонската асоцијација за е-трговија, стремејќи се кон врвен квалитет на дигиталното искуство и безгрижност при секојдневните плаќања на сите македонски граѓани. Отворањето на локалното претставништво е природна еволуција и е со нетрпение очекувано од нашите вредни партнери во Република Северна Македонија“, изјави Вања Манова, менаџерка на Мастеркард за Северна Македонија, Бугарија, Албанија и Косово.

Партнерството со Комерцијална банка АД Скопје, што бележи континуиран развој почнувајќи од 1995 година, е одличен пример за локалната соработка на Мастеркард на македонскиот пазар:

„Во декември 1995 година, како водечка банка во иновациите и платежната технологија, Комерцијална банка АД Скопје беше првата банка која издаде картичка од меѓународен бренд – брендираната Мастеркард. Нашата банка во 1996 година ги воведе и првиот банкомат и платежен уред во земјава, кога беше извршено првото дигитално плаќање“, изјави м-р Киро Чадиковски, раководител на Одделот за картички и платежни сметки при Комерцијална банка АД Скопје, додавајќи дека во текот на сите овие години, додека пазарот има тенденција да развива неограничени можности во областа на банкарството, картичките и дигитализацијата, благодарение на цврстата соработка, поддршка и партнерство со Мастеркард, Комерцијална  банка продолжи да воведува нови банкарски решенија одржувајќи ја водечка позиција на македонскиот пазар во областа. на дигиталната трансформација и платежните картички.

Според истражувањето и анализата на трендови спроведено од Мастеркард, плаќањето со картички во Македонија расте со двоцифрена стапка на годишно ниво, а вредноста на плаќањата со дебитни картички е речиси двојно зголемена од 2019 година.

Мастеркард го објавува и назначувањето на Бартош Чиолковски за генерален директор за Југоисточна Европа, со Македонија меѓу десетте пазари во овој бизнис регион што бележат континуиран раст. Во својата нова функција, Чиолковски ќе биде одговорен за спроведување на стратегијата за развој на електронските плаќања и работа со деловни и институционални партнери. Чиолковски се приклучи на Мастеркард во 2005 година, а пред да биде назначен на оваа функција ја извршуваше улогата на генерален директор за Полска, каде што значително придонесе за динамичен развој на секторот за електронски плаќања преку воведување иновативни решенија и производи, како и проширување на мрежата за прифаќање на новитетите. Тој одигра клучна улога во основањето на Cashless Poland Фондацијата и во инвестицијата на Мастеркард во Polish Payment Standard (PSP), сопственик на BLIK.