Mastercard ја започна услугата Купи сега, плати подоцна (BNPL) во вторникот, влегувајќи на пазарот што ја загрозува доминацијата на кредитните картички како главен извор на плаќање.

Услугата „Купи сега, плати подоцна“ стана ефективна за време на пандемијата на KОВИД-19 бидејќи клиентите без готовина беа привлечени од услугата поради леснотијата да плаќаат за производи што ги купиле преку Интернет или во продавници, без дополнителни трошоци или надоместоци.

Ова, пак, доведе до зголемување на бизнисот со некои од најголемите играчи на пазарот, вклучително и Klarna, Affirm Holdings (AFRM.O), Afterpay Ltd (APT.AX) и PayPal Holdings Inc (PYPL.O).

Во август, Square Inc (SQ.N) – платежната компанија на ко -основачот на Твитер (TWTR.N) Џек Дорси – ја купи Afterpay во договор од 29 милијарди долари, додека претходно во септември PayPal објави дека ќе ја купи јапонската фирма BNPL Paidy во договор вреден 2,7 милијарди долари.

Mastercard во вторникот објави дека програмата за купување рати ќе им овозможи на потрошувачите да плаќаат за набавки преку Интернет и во продавница преку еднакви и бескаматни рати, додавајќи дека ќе биде достапна на пазарите низ САД, Обединетото Кралство и Австралија.

Опцијата „Купи сега, плати подоцна“ им овозможува на банките, заемодавачите, финтек компаниите да понудат (BNPL) решенија, изјавија од Mastercard. Клиентите, исто така, ќе можат да пристапат до овие понуди дигитално, однапред одобрени преку апликацијата на заемодавецот за мобилно банкарство или преку моментално одобрување при плаќање, пишува Ројтерс.

Други големи компании, како што се Apple и Goldman Sachs, исто така, наводно работат на понудата на BNPL.