Пчеларите предупредуваат дека протокот на ваков мед што излегува од Кина е толку голем што го уништува светскиот пазар

Процедурите за фалсификување мед преживуваат и стануваат се посовршени. Насекаде во светот, контролите укажуваат на присуство на огромни количини на фалсификуван мед, но во исто време се посочува дека методите за проверка и откривање на фалсификати често се ограничени и несигурни.

Според веб-страницата на Здружението на пчеларски организации на Србија (СПОС), медот е третата храна што е најчесто фалсификувана, по млекото и маслиновото масло. Во текстот на главниот уредник на специјализираното списание „Српски пчелар“, Властимир Спасиќ, се посочува дека сега се одгледуваат пчели во над 90 милиони коприва, од кои се добиени околу 1,9 милиони тони мед, вреден околу шест милијарди евра.

– Пчеларството е исклучително тешко, така што медот е скап – и тоа го прави привлечна цел за фалсификување со ефтини замени. Кина е најголем светски производител на мед, сочинува четвртина од светското производство, но нејзиниот успех и доминација по ниска цена долго време се гледаше со сомнеж – вели авторот и додава дека во источната провинција Чејанг, каде е најголема концентрација од пчеларство и индустриски постројки се произведува ефтин ориз и сируп од пченка измешан со мед. Во исто време, „Алибаба“, кинески интернет-пазар, дури рекламира и индустриски сируп од фруктоза за мед, за околу 0,19 УСД за килограм.

Спасиќ посочува дека пчеларите предупредуваат дека протокот на фалсификуван мед што излегува од Кина е толку голем што го уништува светскиот пазар.

Според Меѓународниот трговски центар (ИТЦ), глобалниот увоз на мед од 2010 до 2019 година се зголемил во вредност од 497 милиони на 665 милиони долари или 34,5 проценти.

– Се чини дека овие податоци се значително преценети, бидејќи голем број земји увезуваат големи количини мед за нивна последователна препродажба по повисоки цени под маската на нивните сопствени производи. Пример за оваа практика е откриената измама на ланецот за снабдување на САД со ефтин кинески мед, во која беа вклучени 30 земји-посредници – се наведува во текстот и се додава дека само овој сектор во Европа вклучува 10 милиони пчелари и 650 илјади пчелари. И покрај ова, европските пчелари обезбедуваат само 64 проценти од потрошената количина мед во регионот, а се увезуваат и други количини. Ова значи, истакнува авторот, дека и покрај екстремниот пад на производството, тешко дека цените ќе се зголемат, бидејќи европските производители се поткопуваат од евтиниот увоз. Комитетот на професионални земјоделски организации во ЕУ ја опиша оваа состојба како одраз на длабоки структурни нарушувања на пазарот и е убеден дека цените на медот во главните земји увознички ќе продолжат да паѓаат.

Во ноември минатата година, комитетот предупреди дека егзистенцијата на многу европски пчелари е во опасност, по една од најтешките жетви во последните неколку децении, делумно предизвикана од поплавите во Централна и Источна Европа, а делумно поради присуството на фалсификати и мед од сомнителен квалитет. На пример, во Унгарија, производството на мед од багрем беше само 10% од долгорочната просечна жетва. Во Австрија, пчеларите објавија дека толку слаба реколта не е забележана со децении. Пад на производството е забележан во Португалија за 80 проценти и на југот на Италија скоро ист или малку помалку.