(Време за читање 8 минути)

 

Тргувањето со Криптовалутите може да биде профитабилно и непрофитабилно.  Доколку сте нов во сето тоа и не знаете како да тргувате,  а некои луѓе ви велат дека е многу лесно и можете да направите многу пари само со купување и продавање на крипто валутите,  или дека некој друг може да тргува за вас, подобро да не им верувате дека се е така лесно.  Во последната година се крена огромна врева за крипто валутите, трговските платформи и за тоа како луѓето прават милиони од ништо.

 

Да, има луѓе кои прават милиони, но не сите.  Луѓето кои прават милиони се луѓе кои се веќе во овој бизнис подолго време и знаат што прават. Од друга страна обичните луѓе, повеќе губат одошто заработуваат. Тие  веруваат во брзи пари.  За жал, голем број на маркетери крипто валутите ги промовираат како брзи пари.  Нешто што ќе ви донесе значително голема сума на пари за краток временски период . Секојдневната личност, која не е образована за криптовалутите,  за платформите за тргување, за размената и како функционира сето ова, може да изгуби многу пари.  Јас сум член на голем број на крипто групи,  каде што читам како луѓето губат пари, како биле измамени.  Има луѓе кои дури и ги ставиле своите животни заштеди во некои од валутите,  некои од менувачниците,  платформите и изгубиле доста пари.  Не постои такво нешто како брзипари. За краток временски период не постојат  такви работи како големи профити.

 

Тоа би можело да биде, ако по некоја среќа добиете на лото или ако се обложувате на некој вид спортски натпревари и ги погодите сите точни резултати. Треба да работите напорно,  да се едуцирате,  а потоа да, можете да заработите пари.  Ако ги следите криптовите вести, ќе прочитате колку шпекулации, измами , безвредни монети, загуби, но од друга страна, како и многу придобивки, нова технологија, новите ветувачки монети излегуваат речиси секој ден. Интернетот е исполнет со овие работи. И затоа ги пишувам овие блогови, за да ве едуцирам повеќе за светот на криптото.  Да знаете од каде да почнете и што да барате. Јас не сум некој водечки експерт, или некој си компјутерџија , јас сум исто како и вие, само еден секојдневен човек , кој по некоја случајност завлезе во светот на крипто валутите.

 

Сепак, секојдневно учам малку по малку, затоа што сакам да знам, сакам да научам а исто така и да заработам. Не сакам да бидам измамен,  да ги изгубам своите пари, само затоа што некој се обидува да ме измами за таа монета, размена, платформа итн. И тоа е она што го гледам секојдневно.  Луѓе кои промовираат нови монети, нови платформи итн.  Многу луѓе ми приоѓаат и на Фејсбук, за да ми кажат за тоа колку е одлична нивната платформа или колку е одлична нивната менувачница.  Не велам дека сите од нив се измами, постојат голем број на монети кои решаваат вистински проблеми, менувачници кои работаат многу добро, но има и голем број кои не.  Затоа мора да бидете секогаш внимателни, секогаш мора да барате друго мислење, да направите истражување и потоа да ја направите вашата конечна одлука. Во исто време, кога се обидувате да инвестирате, не инвестирајте многу пари. Секогаш инвестирајте онолку колку што сте спремни и да изгубите.

 

Темата за размена менувачници) на криптовалути е малку поголема и затоа морам да ја поделам во неколку статии. Па да започнеме.

 

Менувачниците за криптовалути не се ништо друго туку дигитални пазари (веб страници) каде што можете да купите и продадете биткоини или други валути кои се наведени на таа менувачница. Менувачниците претставуваат грбот на криптовиот пазар. Во светот на криптовалутите постојат два вида на менувачници:

 

 

 • Децентрализирана
 • Централизирана

 

Во денешнава статија ќе се фокусирам на децентрализираните менувачници.

 

Со цел да ги разберете децентрализираните менувачници, прво треба да знаете што претставува менувачницата за криптовалути. Менувачницата за криптовалути е платформа каде што можете да купите и продадете криптовалути и да добиете обични пари или криптовалути. Во децентрализираната менувачница нема централен контролиран сервер или трета страна да ги држи средствата на учесниците во размената на трансакции.

 

Постојат неколку разлики помеѓу децентрализираната и централизираната крипто-менувачница:

 • Контрола на средствата

Во децентрализираната размена не постои централизирана платформа услуга која е во сопственост на книгите за налог и старателските сметки. Средствата се контролирани од корисниците и учесниците на платформата. Корисниците директно се справуваат меѓу себе без потреба од било каков централен сервер.

 

Корисниците на централизираната менувачница прават депозит за размена, со цел да се олесни трансакцијата на размена и тргување. Овие средства се контролирани од страна на централизираната служба на менувачницата. Ова значи дека налозите и старателските сметки се во рацете на централизираната менувачница.

 

 • Анонимност

Децентрализираните менувачници се за целосна анонимност.

 

Некои од централизираните менувачници дозволуваат анонимни трговски сметки на нивните платформи. Но бидејќи постојат голем број на владини регулативи, тешко е да се тргува анонимно на централизирана менувачница.

 • Автентикација

Децентрализираната менувачница нема потреба да се потпира на трет посредник. Со спроведување на паметни договори и блокчејн протокол, системот е изграден на начин да обезбеди проверка на автентичност и овластување за трансакции за размена на криптовалути.

 

Корисниците во централизираната менувачница се потпираат на платформата за автентикација и овластување на нивните трансакции. Платформата е третиот посредник, обезбедувајќи доверливи услуги за размена на криптовалутите.

 

Сега, кога ги истакнавме разликите помеѓу децентрализираната и централизираната размена, да ги разгледаме некои предности што децентрализираните менувачници ги имаат:

 

 • Побрзи и поевтини трансакции

Со отстранување на третата страна во процесот на трансакции,  децентрализираната платформа обезбедува побрза, поевтина и поекономична трансакција за криптовалутите.

 

 • Потешко е да се хакира

 

Централизираните менувачници се хакирани повеќе пати за време на историјата на крипто-менувачниците. Бидејќи во децентрализираната размена, не постои единствена точка на влез, исто како и во блокчејнот, хакерот ќе треба да направи компромис со повеќе од половина од мрежата за да може да командува со системот.

 

 

 • Беспрекорна интеграција со сигурносни хардвер паричници

 

Ова е голема предност во децентрализираната размена. Голем број децентрализирани размени нудат интеграција со популарните хардверски паричници како (Trezor) и (Ledger Nano S), кој обезбедува многу побезбеден трансакциски простор. Корисникот може да ги испрати своите монети директно од  хардверскиот паричник до паметниот договор на многу децентрализирани менувачници.

 

 

Во централизирана размена ова не е можно, бидејќи корисникот мора рачно да го внесе приватниот клуч, ако сака да ги премести средствата од паричникот во менувачницата. Ова ги става корисниците на ризик на напади.

 

 

 • Средствата се контролираат од страна на корисниците, а не од централната корпорација

 

Во децентрализираната менувачница контролата на парите е секогаш во рацете на корисниците, бидејќи мрежата користи (P2P) мрежна архитектура. Трансакциите се случуваат меѓу корисниците во мрежата. Корисниците ги контролираат своите приватни клучеви, како и нивните фондови во секое време.

 

 

Ова се некои од предностите што ги има децентрализираната менувачница, а сега да ги погледнеме недостатоците кои децентрализираната менувачница ги има:

 

 • Тешка е за користење

 

Контролната табла во децентрализираната менувачница е многу збунувачка и има премногу работи што треба да се направат за да се движите низ паметните договори. Мора да бидете запознаени со цел да го направите тоа. Централизираните менувачници се многу лесни за употреба и за навигација.

 

 • Недостаток на стабилни карактеристики и функционалности

 

Повеќето децентрализирани менувачници само ја поддржуваат основната функција за размена на криптовалути. Голем број на напредни алатки за тргување и карактеристики недостасуваат. Како на пример: маргина за тргување, стоп загуба, и доста други трговски функции. Ова се главните причини зошто децентрализираната размена нема голема  популарност во светот на криптовалутите.

 

Ова се главните предности и недостатоци кои децентрализираната менувачница ги има. Еве неколку од најпознатите децентрализирани менувачници за размена:

 

 • 0xProtocol

 

(0xProtocol) е децентрализирана платформа за размена на токени базирани на (Ethereum). Се изговара како “нула-икс”. (0xProtocol) овозможува трансакции на ERC20 (ethereum) токенитепомеѓукорисниците за безбеден, сигурен, чувствителен и брз начин прекуупотреба на (Ethereum) паметни договори. Целта на 0x е да им овозможи на сите Етериум токени да бидат ефикасни.

 

 

 • KyberNetwork

 

Kyber Мрежата е децентрализирана менувачница која овозможува размена на инстант (onchain), криптовалути. Таа има многу сличности со (0xProtocol). Проектот, исто така, се обидува да ги минимизира високите трошоци поврзани со одржувањето на нарачката за децентрализираната размена на блокчејн .

 

 • BitSquare

 

(Bitsquare) е (peertopeer) пазар за криптовалути како Биткоин. Тоа е целосно децентрализирана размена која не бара име, е-пошта или потврда. Таа поддржува 126 криптовалути, вклучувајќи го и Биткоин .

 

Еве уште неколку децентрализирани менувачници на кои може да тргувате:

 • IDEX
 • WawesDex
 • OpenLedgerDex
 • CryptoBridgeDex
 • OasisDex
 • Radar Relay

Постојат уште неколку децентрализирани менувачници, од кои неколку се сеуште во изградба, а неколку кои што имаат многу ниска ликвидност или се соочуваат со безбедносни тешкотии.

 

Имено, таквите размени се:

 • Bancor liquidity exchange
 • EtherDelta(не ја спомнав поради неодамнешниот обид за хакирање)
 • Counterparty exchange
 • district0x
 • Altcoin.io (Во фаза на развој)
 • Airswaps  (Во фаза на развој)

 

Без оглед на нивната моментална состојба,  децентрализираните менувачници имаат ветувачка иднина,  бидејќи тие се предодредени да се подобри и иновативни,  доколку сакаат да ја спасат криптосферата.

 

Ви благодарам што читавте

Регистрирајте се на мојот блог   http://darkoonlinetips.blogspot.com/

Следете ме на Фејсбук   http://bit.ly/2zDUBpp