Според канцеларката, потребно е забрзување на корпоративните спојувања за да се зголеми конкурентноста на континентот над Азија и Кина

Меркел: Необходими са европейски глобални играчи в технологичния сектор

Германскиот канцелар Ангела Меркел повика за забрзување на корпоративните спојувања во Европа, за да може континентот да е поконкурентен во однос на Азија и САД во области како производството на чипови, вештачка интелигенција и развој на батерии.

“Сметам дека ќе имаме спојувања”, рече Меркел за време на состанокот со гласачи во западниот германски град Трир, цитирана од Bloomberg. Во изјавата канцеларката исто така повика Европската унија да ја погледне повеќе широката слика кон консолидација на индустријата.

“Ако сакаме да го одржиме темпото, треба да сме способни да развиеме” глобални играчи “, рече таа.

Германскиот лидер исто така, посочи дека не се согласува со политиката на ЕУ во однос на конкуренцијата, која треба да биде ревидирана. Како пример таа го посочи телекомуникацискиот пазар во Кина и Европа, посочувајќи дека мал број на добавувачи опслужуваат близу 1,3 милијарди. Кинези, додека во ЕУ има 27 при население од 500 милиони лица.

“Европското законодавство во однос на конкуренцијата понекогаш е значително насочено кон конкуренцијата меѓу компаниите”, изјави Меркел и додаде дека постојат многу големи компании и врз тоа треба да продолжи да се работи.