Месецот мај е традиционално поволен за зелените пари. Оваа година, сепак, може да биде исклучок.

Светската резервна валута се обидува да ја врати својата вредност откако приносот на основните десетгодишни државни обврзници на САД се врати под 1,60%, со што заврши тримесечниот раст.

Годишното враќање на долгорочниот долг на САД нагло падна на 7 мај, откако Министерството за труд на САД официјално објави дека економијата на земјата додаде 266.000 работни места во април (со исклучок на оние вработени во земјоделскиот сектор) – далеку под предвидените 1 милион и невработеноста е 6,1 процент. Веста го намали приносот на десетгодишните обврзници за дури 6,6 основни поени – на 1.495%, а на 30-годишниот долг – за 5,5 поени – на 2.181 процент. Последователно, пазарот започна да се стабилизира и доцна попладне на 7 мај годишниот принос на десетгодишните државни хартии од вредност беше 1,52% – далеку под максималниот 1,776% на 30 март.

Американскиот долар падна во исто време со приносот на должничките хартии од вредност, бидејќи индексот на доларот, кој го мери своето движење во однос на големите трговски конкуренти, падна на 90.338 поени – најниска вредност од 26 февруари. Една од причините за падот е можноста Федералните резерви да ги остават клучните каматни стапки на сегашните ултра-ниски нивоа во догледна иднина, што ќе ги намали зелените пари надолу. Техничките индикатори исто така сугерираат слабост на американската валута, барем до крајот на мај, главно во однос на еврото, британската фунта, австралискиот долар и некои азиски валути.

Еврото се врати над 1,21 УСД. долари и во доцните попладневни часови тргувањето на 7 мај се тргуваше за 1,2144 долари. Доколку единствената европска валута успее да ја заврши неделата над 1,2150 долари, ова ќе го отвори патот за овогодинешните максимални 1,2243 долари, достигнати на 25 февруари.

Шансата е дефинитивно на австралискиот долар, кои се искачи на 0,7830 УСД. долари. Има корист од силната поддршка за растот на цените на железната руда, „ѕвезден“ извор на заработка од извоз за австралиската економија. Експертите за техничка анализа предвидуваат дека доколку австралиските пари успеат да ја завршат неделата со понуда од 0,7849 долари, можеме да забележиме пораст на 0,8007 долари.

Валутните аналитичари на MUFG очекуваат дека канадскиот долар и норвешката круна исто така ќе останат цврсто поддржани во однос на доларот поради зголемениот оптимизам за глобалниот раст.

Британската фунта го задржува својот нагорен потенцијал, и покрај благото опаѓање во последните денови. Англиската валута се искачи на 1,3976 УСД. долари доцна попладне на 7 мај и ако успее да надмине 1.4009 американски долари (што е максимална цена за оваа година, достигната на 20 април), тоа ќе ги расчисти пречките за нејзиниот пораст.

Не само што валутите на развиениот свет се очекува да останат стабилни во однос на доларот, туку и индексот на валути на пазарите во развој на MSCI се искачи на рекордно високо ниво од 1732,79 поени на 7 мај, поддржан од порастот на кинескиот јуан. Техничките аналитичари предвидуваат натамошни добивки на индексот на доларот, откако во април го пробија својот највисок 108,91 поен, трговска сесија над ова ниво, и веројатно ќе се искачи на нови највисоки вредности за годинашните вредности.