Тој ги изложи своите главни политики по убедливата победа на неговата партија на изборите на 7-ми јули

Грција ќе донесе буџет за 2020 година подоцна оваа година, кој целосно ќе ги исполни договорените фискални цели со своите кредитори, рече новоизбраниот премиер Киријакос Мицотакис, цитиран од Ројтерс.

Мицотакис ги истакна своите главни политики по убедливата победа на неговата партија на изборите на 7-ми јули и им рече на грчките европратеници дека буџетот нема да ги загрози фискалните цели за 2019 и 2020 година.

Грција излезе од програмите за спасување на своите кредитори минатиот август, но сепак мора да ги исполни фискалните цели, вклучувајќи примарен буџетски суфицит од 3,5% од бруто-домашниот производ до 2022 година, што многумина го сметаат за нереално.

“Во нацрт-буџетот за 2020 година фискалниот биланс не е нарушен и основните вишок на целите за 2019 и 2020 година, договорени од претходната влада, не се оспорени”, рече Мицотакис.

Мицотакис, кој го замени поранешниот левичарски премиер Алексис Ципрас, беше избран благодарение на ветувањето за намалување на даноците и забрзување на инвестициите за зголемување на растот во земјата. Грција загуби четвртина од својот бруто-домашен производ за време на должничката криза, објави Ројтерс.

Мицотакис изјави дека планираното намалување на даноците и најсмелите реформи на економијата и на државната администрација ќе доведат до повисок раст и ќе им помогнат на Грција да ги убеди кредиторите да го спуштат фискалните цели по 2020 година.

“Во 2020 … ние ќе можеме да бараме примарниот вишок да се намали на пореални нивоа”, рече Мицотакис.

Корпоративниот данок ќе биде намален до 24% од добивката за 2019 година во однос на 28% во моментов, а оданочувањето на дивидендите ќе биде во вредност помала за 5%, посочи тој и додаде дека исклучително непопуларни данок на имот, кој беше воведен во 2012 година во средината на кризата, оваа година ќе се намали за просечно 22%.

Еден од најитните проблеми со кои треба да се соочи кабинетот на Мицотакис, е стабилизирање на грчката државна енергетска компанија Public Power Corporation (PPC), која има задоцнети плаќања во вредност од над 2,4 милијарди евра акумулирани во годините на должничката криза.

Мицотакис изјави дека PPC, 51% од кој е сопственост на државата ќе биде реструктуирана преку приватизацијата на нејзината мрежа и воспоставувањето на вообичаените државни обврзници пред да биде контактиран стратешки инвеститор за компанијата.

Новата конзервативна влада што инвеститорите ја сметаат за повеќе пазарно ориентирана од претходната, исто така, планира да продолжи со продажбата на Helleneic Petroleum, најголемата нафтена рафинерија во земјата, како и да активира инвестиционен план во вредност од 8 милијарди евра за стариот аеродром крај Атина – Hellenikon, обврска која со години се одложува, рече Мицотакис.

“Hellenikon наскоро ќе стане симбол на новата Грција на … отворање и иновации”, додаде тој.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк