Подобрениот Bing ја користи технологијата ChatGPT на OpenAI, која брзо привлече големо внимание кога се појави минатата година. Потегот на Microsoft претставува убедливо најголема закана за Google и неговата доминација кога станува збор за пребарувањето на интернет и го означува почетокот на битката за „оружје со вештачка интелигенција“ меѓу компаниите.

Технологијата ChatGPT беше развиена од компанијата OpenAI со поддршка на Microsoft и користи техники за длабоко учење за да генерира одговори слични на луѓето на пребарувањата на интернет.

„Трката започнува денес. Оваа технологија ќе ја промени речиси секоја категорија на софтвер што ја знаеме“, изјави извршниот директор на Microsoft, Сатја Надела.

Bing сега ќе одговара на прашањата за пребарување со нудење подетални одговори, а не само врски до веб-локации. Корисниците ќе можат да „разговараат“ со ботот за да ги направат своите прашања поконкретни. Повеќе контекстуални одговори ќе се појават на десната страна на страницата за пребарување. Новиот пребарувач Bing е достапен веднаш, но бројот на пребарувања за секое лице е ограничен.

Оваа вест доаѓа откако Google откри детали за својот нов чет-бот наречен Bard.

Во белешката до инвеститорите по објавувањето, аналитичарот на Wedbush Securities, Ден Ајвс, рече дека новата инвестиција на Microsoft „значително ќе ја подобри“ способноста на компанијата да се натпреварува.

„Ова е само првиот чекор на фронтот на вештачката интелигенција“, додаде тој.

Microsoft долго време го поддржува OpenAI и инвестира милијарди во вештачката интелигенција. Минатиот месец беше најавено продолжување на соработката со оваа компанија преку повеќегодишна инвестиција вредна неколку милијарди долари. Оттогаш, Microsoft објави премиум ниво на Microsoft Teams кое ќе вклучува и ChatGPT, а исто така ќе има функција која автоматски прави белешки и клучни моменти од состаноците.

Аналитичарите велат дека ChatGPT, кој го користеле студентите за полагање испити, има потенцијал значително да наруши повеќе професии, вклучително и новинарството. Исто така, тој е критикуван дека „самоуверено дава погрешни одговори“, а работи и на збирки податоци што обично се отфрлени во 2021 година или порано, па затоа многу од неговите одговори може да изгледаат застарени.