Вашингтон – „Всушност, она што го донираат милијардерите е само мал дел од она што треба да го платат ако даноците им бидат како за работничката класа“, вели Дан Прајс.

Прајс е извршен директор на „Gravity Payments“ и вели дека не паѓа на „трикот“ што американските милијардери му го продаваат на светот.

Тој е познат по зголемувањето на основната годишна плата на своите вработени на 70.000 долари со намалување на сопствената за еден милион „зелени“, а вели дека богатите донираат пари и се наградени со „брилијантни статии, болниците ги носат името по нив, а добиваат огромно намалување на даноците “., што е„ една од најголемите ПР измами на капитализмот “.

Извршниот директор на компанијата која обработува кредитни картички ги обвини богатите Американци на Твитер, тврдејќи дека просечен милијардер донира релативно помал дел од своите пари во споредба со просекот на оние кои не се милијардери.

Како доказ, Прајс го наведува неодамна објавеното рангирање на најголемите добротворни донации за 2020 година, во кое има и донатори од длабок џеб, како основачот на Амазон, Џеф Безос.

Критичарите на нееднаквоста во богатството истакнуваат дека милијардерите го зголемиле своето богатство за време на пандемијата, но добротворните донации претставуваат само мал дел од нивното растечко богатство, пишува Маркетвоч, кој исто така се обрати до Амазон за коментар, но компанијата не одговори.

Овој коментар во врска со филантропијата на Прајс беше инспириран од дебатата во државата Вашингтон за предлогот на првиот данок на богатство, изјави тој за Marketwatch. Тој данок би се однесувал на оние кои имаат нето актива поголема од милијарда долари.

Прајс вели дека критиката на законот што ја слушнал се однесува на фактот дека „милијардерите не треба да плаќаат данок кога веќе донираат многу пари“.

„Всушност, она што милијардерите го донираат е само дел од она што би требало да го платат ако даноците им бидат како на работничката класа“, вели тој, додавајќи дека милијардерите, пропорционално на своето богатство, плаќаат најмал дел од даноците од сите социјални групи.

Во Вашингтон, најбогатите плаќаат три проценти данок, додека сиромашните плаќаат 18 проценти, вели тој.

Просечен Американец донира околу два процента од своите приходи годишно во добротворни цели, според годишниот извештај на добротворните донации во Соединетите држави, „Гивинг САД“

Безос беше донатор број еден во 2020 година, според Хроника на филантропија, пишува Marketwatch. Тој даде 10 милијарди долари за основање на Земјиниот фонд Безос, но само дел од тие пари беа потрошени во добротворни цели минатата година – фондот даде 791 милиони американски долари грантови за неколку групи кои се борат за зачувување на животната средина во 2020 година. Тој исто така донираше 100 милиони долари до Хранење на Америка, национална мрежа на банки за храна.

Во меѓувреме, нето активата на Безос порасна на околу 188 милијарди до ноември 2020 година, што кога ќе се спореди со бројките, покажува дека Безос дал околу 0,47 проценти од неговите нето средства во текот на 2020 година.