Високи извршни директори, основачи и наследници ги продаваат акциите во компаниите што ги направија милијардери. За речиси целиот куп, цените на акциите се тргуваат блиску до највисокото ниво на сите времиња.

Џеф Безос продаде акции на Амазон во вредност од 8,5 милијарди долари во повеќе трансакции овој месец. Во меѓувреме, Џејми Дајмон, извршен директор и претседател на JPMorgan Chase, продаде 150 милиони долари во акции минатата недела, што е негово прво заработување откако ја презеде главната работа во банката пред 18 години. Отприлика во исто време, Леон Блек, ко-основач и поранешен извршен директор на Apollo Global Management, отфрли 172,8 милиони долари во акции – исто така прва продажба на акции.

Во десетици тргувања од почетокот на февруари, Марк Закерберг истоварил околу 1,4 милиони акции на Мета во вредност од приближно 638 милиони долари, според анализата на инсајдерска фирма за податоци за продажба на акции Verity. Оваа последна серија на продажби дојде откако претходно беа уништени 588.200 акции во ноември, 688.400 во декември и 447.200 во јануари. Тој продаде речиси 600 милиони долари во трите месеци до февруари, а неговите приходи од комбинираната продажба во текот на изминатите четири месеци достигнаа 1,2 милијарди долари.

Слично на тоа, трустот за семејството Волтон, наследници на основачот на Волмарт, продаде 1,5 милијарди долари акции на Волмарт овој месец. Семејството поседува околу 45% од акциите на Walmart, според Bloomberg.

Многу од продажбите беа направени според плановите за тргување 10b5-1 што раководителите ги поставија кон крајот на минатата година и почетокот на оваа година. Овие планови за тргување се креирани однапред, така што акциите автоматски се продаваат од брокер на одреден датум или кога акцијата ќе достигне одредена цена. Тие се поставени за да се активираат во време кога извршната власт нема материјални не-јавни информации кои потенцијално би можеле да ја придвижат цената на акциите и му даваат на извршната власт одбрана од потенцијалните инсајдерски трошоци за тргување од страна на регулаторите.

Продажбата доаѓа бидејќи индексот S&P 500 е на највисоко ниво на сите времиња, зголемувајќи се за 28% во изминатата година. Композитниот индекс Nasdaq порасна за речиси 40% изминатата година.

Блек, од Аполо Глобал Менаџмент, беше еден од основачите на купот што продаваше надвор од планот за тргување 10b5-1. Неговиот портпарол рече дека трговијата е направена како дел од рутинското планирање на даноците и имотот и за да се поттикне растот на неговата семејна канцеларија, Elysium Management. Продажбата на семејството Волтон исто така беше надвор од планот 10b5-1. Во соопштението од 2015 година од семејството Волтон се вели дека неговите членови „одвреме-навреме“ ќе продаваат акции за да го ограничат зголемувањето на нејзината сопственост врз малопродажниот гигант. Волтонови го основаа трустот истата година и му кажаа на Walmart дека нема одреден распоред за продажба на акции на компанијата.

Затишје пред бура

Алан Џонсон, консултант за компензација кој работи со фирми за финансиски услуги, рече дека продажбата на акции може да се должи на фактот што изборите може да ги разнишаат работите наесен. Така, ако извршниот директор моментално има „повеќе пари“ отколку што очекуваше, диверзификацијата на нивните имоти е добра идеја. Плус, богатите сопственици на акции можеби ги користат даночните олеснувања спроведени за време на администрацијата на Трамп, истакна Џонсон, во случај да бидат елиминирани под некоја нова администрација или Конгресот по претстојните избори.

Прочитајте го целиот текст ТУКА